• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAKON O ZABRANI PUŠENJA STUPIĆE NA SNAGU DO KRAJA GODINE? I na ovim mestima na otvorenom neće biti duvanskog dima!

Autor Ivana Vlajković

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima očekuje se da zaživi u praksi do kraja godine.

 Zabrana pušenja u zatvorenom stupa na snagu do kraja 2023  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa očekuje se da zaživi u praksi do kraja godine. Nacrt zakona predviđa da će pušenje biti zabranjeno i na nekim otvorenim mestima kao što su stadioni i autobuska stajališta

Zabrane se odnose i na elektronske cigarete. Dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja kaže da je Nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima predviđena zabrana korišćenja duvanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorima i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može da ugrozi druga lica.

"Konačnu verziju Nacrta izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima imaćemo posle završene javne rasprave. Duvanski dim je štetan za sve one koji ga udišu, bez obzira da li su pušači ili nepušači. Ne postoji nijedan opravdan razlog da bi se pravili ustupci", kaže sagovornica.

Zabrana pušenja je u zatvorenim prostorima je neophodna, kako navode lekari, kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva jer od svih onkoloških bolesti u Srbiji, rak pluća ima najveću incidencu i najveći mortalitet. Prema njihovim rečima, trećina odraslih pacijenata koji imaju ovu bolest su pušači.

"Većina duvanskih proizvoda sadrži nikotin. Dim iz cigareta sadrži stotine drugih hemikalija od kojih veliki broj može prouzrokovati razne vrste raka. Pored nikotina, dim cigarete sadrži i ugljen-monoksid, a pomenuću neke od štetnih materija: katran, nikotin, aceton, amonijak, arsenik, benzen… U cigaretama se nalazi i katran koji je povezan sa pojavom nekoliko vrsta raka i prouzrokuje oštećenje pluća. Svaki put kada udahnete dim cigarete u vaša pluća dospeva veliki broj različitih štetnih materija iz duvana, papira i aditiva koji se dodaju duvanu radi poboljšanja arome, boje, stabilnosti ili nastaju njegovim sagorevanjem. Za mnoge od njih dokazan je kancerogeni efekat", kaže Jankovićeva.

Prof. dr Danica Grujičić izjavila je ranije da je za donošenje takvog zakona potrebna podrška cele Vlade. "Ja se iskreno nadam da će u toku ove godine biti donet taj zakon, ali moramo ga zaista dobro pripremiti. Svi se plaše nekakvog udara, ali ne zaboravite da dve trećine ljudi su nepušači. Oni ne mogu da dolaze u te zatvorene prostore upravo zato što im smeta dim", izjavila je ranije Grujičić.

Ukoliko sve prođe kako je planirano, posle javne rasprave, Vlade, Skupštine, ali i kampanje u narednim mesecima, zakon bi mogao biti usvojen. Lekari podržavaju uvođenje ovog zakona, jer pušenje može uticati na razvoj bolesti, pre svega karcinoma. "Preko 90 odsto obolelih su od raka pluća, od hronično opstruktivne bolesti pluća su upravo pušači. Naravno, ima i bolesti koje nisu u vezi sa pušenjem. Svako ko prestane da puši je za sebe uradio najbolju stvar. Na taj način su sprečili da u jednom udahu dima unesu nekoliko desetina kancerogenih supstanci i hemijskih jedinjenja koje deluju ne samo na pluća, već i na naš krvotok, kao i na sve druge organe", rekao je nedavno dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju KCS.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

"Prema njihovim rečima, trećina odraslih pacijenata koji imaju ovu bolest su pušači." Sta je sa onih 2/3 koji nisu pusaci, od cega su oni zaradili rak pluca?

Pera

@Pravda U kafićima kao pasivni pušači i čistog vazduha

.

Što reče neko za cigare "gore pare pred očima", to je najbolji opis

special image