Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine nakon čega je svoju kaznu služio u češkom zatvoru Terezinu gde je preminuo 28. aprila 1918. U njemu je napisao stihove, koje mnogi i danas citiraju, ali pogrešno, kako je ukazala dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Princip je stihove, navodno, urezao kašikom na zatvorskoj posudi, a profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu na svom Fejsbuk profilu objavila je kako su oni bili napisani u originalnoj verziji. "Povodom godišnjice smrti Gavrila Principa i povodom stihova koje uporno netačno citiramo, evo izvornog teksta urezanog u metal činije za prehranu u zatvoru u kom je mučenik skončao", napisala je Srbljanović. 

Stihovi su prema rečima Biljane Srbljanović ovako napisani:

  • "I grobovi naši Bečom će se borit'
  • Po dvorovima šetat i plašit gospodu.
  • A grobovi naši Evropi će zborit
  • Jugosloven mora dobiti slobodu"

Srbljanović je u istoj objavi naglasila još jedno: "Kad se prisećamo ovog jugoslovenskog heroja, treba poštovati njegov nacionalni identitet. Princip je bio JUGOSLOVEN". Ona je napisala dramu "Mali mi je ovo grob" koja se fokusira na Principa i na njegove saradnike u periodu neposredno pre nego što je on ubio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu. To je bio "okidač" za događaje koji su vodili ka izbijanju Prvog svetskog rata. I ta drama poznate spisateljice i istoimena predstava u režiji Dina Mustafića ostavili su jak utisak i dobili niz nagrada.

Podsetimo, Gavrilo Princip je u zatvoru preminuo od tuberkuloze. 

(MONDO)