Glatka površina Borskog jezera, koje se prostire na 30 hektara, ogledalo je za raskošni izgled predela koji ga okružuju. Pažnju privlači svojom lepotom i leti i zimi kad se neretko dogodi da celo bude prekriveno ledom. Međutim, ono je zanimljivo i zbog legende koja se vezuje za njega. 

Borsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 438 metara i nastalo je veštačkim putem 1959. godine. Akumulacija je trebalo da snabdeva vodom pogone Rudarsko-topioničarskog basena Bor, međutim vremenom je uočen i značajan turistički potencijal.

Takođe se vremenom za jezero vezala legenda i to o srpskom Loh Nesu ili svojevrsnom čudovištu iz Borskog jezera. Ova legenda decenijama ne napušta stanovnike Istočne Srbije. Priča o bezobličnoj senki sa krilima i konjskom glavom, koja izlazi iz vode i zastrašuje ljude, široko je rasprostranjena, piše lepotesrbije.alo.rs.

Kako legenda govori, sve je počelo jedne večeri kad su se u jezeru kupala dvojica mladića. U legendi se pominju Milan i Marko. Jedan od njih se, prema legendi udavio, a drugi je ostao da svedoči o čudovištu i na kraju je, prema priči, skrenuo sa uma. 

Mistično čudovište, koje se pominje u legendi, plaši i ljude koji bi da stoku odvedu na ispašu. Prema priči meštana, dešavalo se da stoka misteriozno nestane kod Borskog jezera. Meštani nestanak pripisuju tome da ih je progutao srpski Loh Nes. 

Prema legendi čudovište se pojavljuje noću. Moguće objašnjenje za navodne susrete sa ovim bićem jeste da se radi o viđanju većih primeraka somova i štuka koji borave u ovoj akumulaciji.

(MONDO)