Narednih dana se očekuje vrlo nestabilno vreme uz kišu, grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, a oko 18. maja je moguće prolazno zahlađenje, najavio je meteorolog Marko Čubrilo. Prema njegovim proračunima posle 20. maja i do blizu kraja meseca uz temperature oko proseka, biće nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

"U ponedeljak tokom većeg dela dana nestabilnosti će se sporo premeštati na istok i do posle podneva bi se nad prostorom nad zapadnom, središnjom i severnom Srbijom nalazio oblačni sistem koji daje kišu, grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Kako će verovatno biti reč o sporo-pokretnom sistemu iznad ovih predela biće uslova za pojavu obilne kiše gde bi se za relativno kratko vreme moglo akumulirati i preko 30 milimetara taloga. Košava će sa početkom padavina oslabiti i prestati. Dnevni maksimum između +15 na zapadu i +22 na istoku regiona", kaže Čubrilo.

Ciklon donosi vetar, ali toplije vreme

U toku noći ka utorku nad središnjom Italijom će doći do razvijanja jakog ciklona koji će u utorak doneti vetrovito i nad većim delom regiona toplije vreme. U košavskom području će na kratko jugoistočni vetar ponovo biti jak. U toku dana treba očekivati vrlo nestabilno vreme uz smenu sunčanih intervala i padavinskih zona, a posle podne i uveče biće dobnih uslova za vremenske nepogode. Maksimalne temperature će biti od +14 na krajnjem severozapadu do oko +25 na jugoistoku regiona.

Čubrilo kaže da će u sredu ciklon polako slabiti i preko središnjeg i južnog Jadrana odmicati dalje na istok te će posle podne uslediti promena smera vetra koji bi uz okretanje na severozapadni doneo i osveženje. Opet će biti vrlo nestabilno uz kišu i grmljavinske pljuskove.

Četvrtak bi istoku regiona doneo povremenu kišu i pljuskove, dok bi nad ostalim predelima uglavnom bilo suvo. Vetar će biti umeren, severozapadni, dok je moguće i prolazno zahlađenje uz maksimalne temperature od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

Procena meteorologa je da će od narednog petka do pred sam kraj meseca naš deo Evrope biti u slabom polju visokog vazdušnog pritiska pri tlu, dok bi u višim slojevima atmosfere i dalje bila prisutna cirkulacija vlažnog i nestabilnog vazduha. Kao posledica toga do pred kraj meseca bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove.

Izlivanje manjih bujičnih tokova

"Narednih dana se lokalno, može očekivati vrlo velika količina kiše uz pojavu obilnih pljuskova, grada i olujnog vetra. U pojedinom planinskim predelima treba očekivati lokalno izlivanje manjih, bujičnih tokova, dok se na rekama regiona, a to su Sava, Drava, Sana, Una, Piva, Tara, Drina, zapadna, južna i velika Morava, Kolubara…očekuje bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove. Značajniji porast vodostaja ali se izlivanje za sada ne očekuje", zaključuje Čubrilo.

(MONDO/Blic)