"Sve dok vam je u ustima zalogaj hrane, problemi su rešeni - bar za sada", rekao je Franc Kafka, jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka. Osim recepata koji se prenose sa generacije na generaciju, mnogobrojni gastronomski velikani su kroz istoriju ostavili i reči koje se i danas često pominju. Tako je nastalo i verovanje da su "ljudi koji vole hranu - najbolji ljudi", što je ujedno i jedan od omiljenih citata gurmana.

Početak nacionalne kuhinje vezuje se za dinastiju Nemanjića, a na srpsku kuhinju u srednjem veku uticala je Vizantija. Da li ste znali da su Srbi do sredine 19. veka sedali dva puta dnevno za trpezu? Doručak nije ni postojao, a jelo se u 10 i 22 časa. Prvi kolač bio je pogača, a danas se daleko prepričavaju najlepši ukusi srpske kuhinje. Južni deo Srbije je mesto koje čuva tradicionalna obeležja. Reč je o najkarakterističnoj kuhinji koja pruža pravi merak, a ovo su najpoznatiji specijaliteti koje morate da probate:

Ajvar

Ajvar
Promo/Andrej Nihil 

Čuveni srpski povrtni kavijar! Svi znaju da je ajvar namirnica bez koje je zimska trpeza nezamisliva. Specijalitet balkanske, naročito srpske kuhinje, napravljen od crvene paprike, može da se pohvali popularnim mitom. Vlasnici srpskih kafana reklamirali su ga kao “srpski kavijar”, samo kako bi u gostima probudili želju da ga probaju. Leskovački ajvar je jedini sa naših prostora koji je sa zaštićenim geografskim poreklom, pa pripremite nepce za hedonizam koji će ponovo zatražiti.

Ljutenica

Paprike, Leskovac, Hrana
Promo/Predrag Vučković 

Ne postoji domaćinstvo na jugu Srbije bez ovog specijaliteta u teglama. Leskovački kraj je najčuveniji predeo u Srbiji po uzgoju paprike, a prava domaća ljutenica stvorena je za sve ljubitelje ljutih i začinjenih jela. Lako postane omiljeni dodatak jelima! Sastoji se od paprike, šargarepe, patlidžana, crnog i belog luka, paradajza biljnog ulja, šećera, soli i bibera. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.

Leskovački roštilj

U srcu leskovačke kotline, na maloj reci Veternici, blizu njenog uvira u Južnu Moravu, pravi se posebno roštilj meso, čiji originalni recept do dana današnjeg nije izašao iz grada. Upravo zato je nastala i Leskovačka Roštiljijada, sedmodnevni festival roštilja i gurmanluka, koji svake godine privlači veliki broj posetilaca. Ulica odiše oblacima dima, mirisima ćevapa, kobasica i uštipaka, a prava atrakcija je pravljenje pljeskavice za Ginisa - najveće na svetu! Ako dođete u Leskovac, odmah ćete shvatiti zašto je nemoguće otići bez dobrog ručka.

Paprike punjene sirom

Hrana, selo, pravljenje sira
Promo/Dragan Vildović 

  Paprike punjene sirom probudiće čitavu lepezu ukusa i mirisa koji sećaju na detinjstvo i jela iz rerne koja su naše bake pripremale. Ipak, svako ih definiše po sopstvenom ukusu - postoje oni koji ih jedu kao prilog jelu, ali i oni kojima su čuvene paprike glavni obrok. Podjednako su ukusne i tople i hladne, a pravi gurmani znaju da je reč o savršenom letnjem obroku koji se rado preporučuje i strancima.