Od decembra prošle godine, kada je nova Uredba stupila na snagu, status energetski ugroženog kupca dobilo je više od 68.500 građana, što omogućava smanjenje računa za struju, gas ili grejanje do 50 odsto. Uz podršku Evropske unije, više od 190.000 domaćinstava moglo bi imati koristi od smanjenja računa za energiju (gas, struju i grejanje).

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ponovo je pozvala građane da provere da li ispunjavaju uslove i da se prijave za pravo na ovu pogodnost. "Za realizaciju ovog programa u 2023. godini obezbeđeno je u budžetu oko 4 milijarde dinara, što omogućava da ove olakšice koristi oko 190.000 domaćinstava. Kako bismo olakšali građanima da se prijave za ove olakšice, kreiran je i upitnik koji treba da pomogne građanima da preliminarno provere da li ispunjavaju uslove. Upitnik je informativnog karaktera, a ohrabrujemo sve građane da više informacija dobiju u svojoj lokalnoj samoupravi, gde se i ujedno i podnose prijave za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca. Prijavu mogu podneti bez ikakvih troškova, a dokument koji prilažu mogu preuzeti na sajtu Ministarstva ili u odgovarajućim službama u svojim gradovima i opštinama", rekla je Đedović.

promo eu
Promo 

 Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je značaj podrške EU energetskom sektoru Srbije. „Evropska unija obezbeđuje značajna finansijska sredstva za podršku energetskom sektoru Srbije i njegovom održivom razvoju, energetskom mapom puta Vlade Srbije, i to: pomoć ugroženim porodicama i malim i srednjim preduzećima da se izbore sa troškovima energije; energetsku bezbednost i snabdevanje i podršku prelasku Srbije na zelenu energiju Podržavajući Srbiju na njenom evropskom putu i ​​prevazilaženju aktuelne energetske krize, čije posledice osećaju sve evropske zemlje, EU je u februaru 2023. godine donirala Srbiji 165 miliona evra kroz direktna budžetska podrška.Svrha je da se podmire hitne potrebe Srbije, posebno ugrožene porodice koje će i dalje moći da imaju smanjene račune za energiju i potrebe malih i srednjih preduzeća“, kaže Đaufret.

Na ovoj stranici možete pogledati upitnik kako biste proverili da li ispunjavate uslove za sticanje statusa energetski ugroženog kupca. Izrada veb upitnika predstavlja nastavak saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i Delegacije EU u Srbiji na informisanju građana o uslovima pod kojima mogu da ostvare pravo na smanjenje računa za energiju.

Ministarka Đedović i Ambasador Žiofre ranije su uputili pisma predstavnicima svih lokalnih samouprava, čiji organi nadležni za poslove socijalne zaštite odlučuju o ispunjenosti uslova da domaćinstvo stekne status energetski ugroženog kupca. Oni su pozvali gradonačelnike i predsednike opština da putem boljeg informisanja svojih sugrađana povećaju dostupnost ovog prava domaćinstvima iz najugroženijih kategorija.

Finansijska podrška EU za obezbeđivanje povoljnijih cena energije za najugroženije porodice, kao i za mala i srednja preduzeća, deo je donacije EU u iznosu od 165 miliona evra koja je stavljena na raspolaganje Srbiji za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije.


Pored pomoći ugroženim potrošačima energije, energetska saradnja EU i Srbije takođe se odnosi na jačanje energetske bezbednosti, uključujući izgradnju gasnog interkonektora Srbija – Bugarska; poboljšanje postojeće energetske infrastrukture kao što je hidroelektrana Vlasina; razvoj obnovljive energije, uključujući i izgradnju vetroparka u Kostolcu.

Važan deo mape puta je i promocija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz šemu subvencija za domaćinstva i stambene zgrade sa više porodica za sprovođenje mera energetske efikasnosti i subvencionisanje zamene prozora i vrata, solarnih panela, toplotnih pumpi, itd. za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade.