• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDINSTVEN FENOMEN U EVROPI - CVETANJE TISE! Srbi jednom godišnje idu da gledaju "ljubavni ples" koji OSTAVLJA BEZ DAHA

Autor Uroš Matejić

Cvetanje Tise - Redak fenomen u čast ljubavi i života.

 Cvetanje Tise Izvor: Profimedia

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju u junu izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha. Redak prirodni fenomen koji se može videti jedino na reci Tisi i Jangcekjang u Kini. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Ljubitelji prirode, uglavnom u junu, dolaze na Tisu da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana reka ispunjava ljubavne želje ako se u nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce. Raznovrsni programi su posvećeni jedinstvenom prirodnom fenomenu, starom 200.000 godina, koji se u Evropi zadržao samo na Tisi.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cveta". Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Izvor: Profimedia

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvet" živi samo jedan dan. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu. U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.

"U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke", objašnjava biolog Jožef Gergelj. Gergelj podseća da je "ljubavni ples" kasnio 2007. a da je poranio 2018. godine.

Tiski cvet
Izvor: Youtube/Jenő Apczi

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miso

Nisu sve reke za kupanje.

special image