Nemanja Đurđević i Radivoje Raša Mirković preživeli su saobraćajne nezgode sa teškim posledicama i višegodišnjim psihofizičkim oporavkom, a svoju priču odlučili su da podele javno, kako bi skrenuli pažnju na nesavesne vozače. Brza vožnja, alkohol i nevezivanje pojasa su tri glavna uzroka za smrt na putevima. Prošle godine je na putevima Srbije u saobraćajnim nezgodama stradalo 552 osobe, od kojih je 114 mladih, piše Blic.

Zbog brze vožnje zakovan za invalidska kolica

Nemanja je 26. avgusta 2017. godine doživeo saobraćajnu nesreću na mestu suvozača i tada oštetio kičmenu moždinu.Zadobio je prelom pršljenova Th6, Th7 i Th9 i ostao nepokretan. Kreće se isključivo uz pomoć invalidskih kolica. "Brza vožnja je bila u pitanju, drug je vozio. Trojica nas je bilo u automobilu, ja sam bio na mestu suvozača, dečko iza mene je poginuo. Mislim da vozač nije bio u alkoholisanom stanju. Jedan trenutak mi je promenio život zauvek", priča Nemanja. Operisan je u Urgentnom centru u Beogradu, zatim je prebačen u Kliniku za rehabilitaciju, gde je posle mnogo meseci napornih vežbi osposobljen za život u kolicima, ali ispod struka, naniže ne oseća ništa.

"Nisam u početku bio svestan šta mi se dogodilo..."

"Bio sam nekoliko meseci u bolnici, nakon toga u rehabilitacionom centru. Tad sam bio mlad, nisam u početku bio svestan šta mi se dogodilo. U tim momentima je najvažnije da ste zdravi u glavi. Ovo je moja šesta godina od udesa, i dalje vežbam i oporavljam se. Čovek mora da prihvati svoju situaciju kakva jeste. Meni je glavni problem što su mišići počeli da mi se vraćaju, ali mozak je zaboravio kako treba da hoda. Kažu mi da ću prohodati, ali nema garancije. Sve zavisi od toga koliko ću vežbati", kaže Nemanja.

Nemanja kaže da više mora da se govori javno o ovakvim stvarima. "Više mora da se govori o tim stvarima javno. Meni se život totalno promenio, znam da će zvučati ružno, ali udes mi je pomogao da se promenim kao osoba. Koliko god da se ljudima priča o ovim stvarima, ljudima to ne dopire do glave. Dok se nekome bližnjem ne desi, misle da im se tako nešto neće nikada desiti, tako ljudi gledaju na te stvari", rekao je Nemanja gostujući na Prva TV.

Zbog trenutka nepažnje podleteo motorom pod kamion

Radivoje Raša Mirković je bio naš najbolji takmičar u kjokušinkaju, ređao je uspehe na domaćoj, ali i na internacionalnoj sceni, međutim sve se promenilo u sekundi. Doživeo je saobraćajnu nesreću i od tog trenutka više ništa nije bilo isto. Krenula je borba za život, iz koje je naš borac snagom volje izašao kao pobednik.

"Kaciga mi je spasila život"

"Godine 2014. žurio sam ka gradu, u jednom momentu sam spustio pogled na kapljicu na bermudama. U jednom momentu sam video čoveka ispred mene, naglo sam zakočio i podleteo sam pod kamion. Ja u tom momentu nisam bio skoncentrisan na vožnju. Zadobio sam višestruke povrede, polomio sam kičmu, karlicu, leva noga mi je dislocirana. Sećam se samo da mi je bilo toplo, imao sam kacigu sa bradom. Meni je ta kaciga spasila život. Sećam se da me je probudila sirena hitne pomoći, ja nisam mogao da se pomerim, nisam znao šta mi se dešava. Osećaj sam imao kao da mi se spava. Nisam bio svestan šta mi se dešava", priseća se Raša. Dolaskom u Urgentni centar krenula je borba za život, nakon toga i borba sa sobom kako bi se prebrodila novonastala situacija.

Četiri i po meseca u komi

"Osam i po meseci sam bio u Urgentnom centru, imao sam 18 operacija, četiri i po meseca sam bio u komi, dva puta mi je otkazalo srce. Stvar je u glavi, da budeš jak u takvim momentima. Bio sam u kolicima godinu dana. Posle sam išao sa hodalicom, pa sa štapom, padao sam po ulici 100 puta, ali nisam odustajao. Ne vozim motor, niti ću ga ikada voziti. Auto vozim, ali motor nikada više", ispričao je Raša gostujući na Prva TV.

(MONDO)