Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština.Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, tako da je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku. Sinoć je bio u prekidu i stari put ka Čačku, ali je on sada prohodan. Do Čačka se može i obilaznim putem Kraljevo-Kragujevac, preko Gruže i Knića.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". Kako se navodi, obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva.

Putevi koji su bili neprohodni, Kraljevo – Čačak, kod mesta Drakčići i Samaila, Kaona – Drakčići, kod mesta Roćevići i Vrdila, kao i na deonici Stanovo - Veliko Polje, sada su ponovo u funkciji, ali je na njima potrebna veća opreznost i sporija vožnja, dodaju "Putevi Srbije".

Auto-moto savez Srbije saopštio je da obilne padavine i danas mogu donositi zastoje i vanredne prekide u saobraćaju, a posebno u onom drugom delu dana kada se za mnoge radna nedelja završava, a saobraćaj pojačava. Veću količina padavina meteorolozi očekuju u istočnim, centralnim i jugoistočnim krajevima Srbije, što na putevima u ovim područjima, a posebno u planinske predele, pored reka i kroz useka, gde može biti odrona i bujičnih izlivanja vode, zato vozači treba da budu spremni da u svakom trenutku reaguju na nepredviđene opasnosti.

Nepresetani rad putara i slabljenje padavina u severnim, centralnim i zapadnim delovima doprinosi boljoj prohodnost državnih puteva prvog i drugog reda, međutim i pored toga postoji manji broj lokalnih, opšinskih puteva na području Kraljeva, Čačka, Jagodine i Trstenika na kojima je saobraćaj odvija otežano ili je trenutno u prekidu.

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni,u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete. Voda sa ulica se povukla, saobraćaj se obavlja nesmetano. U 8 sati je zakazana sednica Kriznog štaba.

Kako javljaju dopisnici iz Kraljeva, zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja potoka Musača, u mestu Adrani. Nekoliko kuća je pod vodom, a voda je odnela i most na regionalnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka.

Sinoć je bio u prekidu i stari put ka Čačku, ali je on sada prohodan. Do Čačka se može i obilaznim putem Kraljevo–Kragujevac, preko Gruže i Knića. U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je poplavila i pedesetak dvorišta. Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina. Obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština.

(MONDO/RTS)