Jedna od najvažnijih stvari o kojima treba da mislite pre nego što otputujete na odmor jesu putna dokumenta. Međutim, nekima se zbog nepažnje desi i da im dokumenta isteknu dok su na putovanju, onda nastaje panika i glavno pitanje je "šta sada?"

Upravo to se dogodilo jednoj turistkinji iz Srbije, koja se našla na letovanju u Grčkoj, a pomoć je potražila zbog isteka vozačke dozvole. "Šta u slučaju kada primetite da vam je istekla vozačka dozvola dok ste u Grčkoj? Ne verujem da ima mnogo takvih slučajeva ali svaka info bi dobrodošla", napisala je jedna turistkinja u Fejsbuk grupi "Live from Greece"

Nakon što je ovo objavila, saveti su počeli da se ređaju, a prvi u nizu bio je "Zaboravila bih da sam videla i pravila bih se da nisam videla i uzivala bi u odmoru..pozz", napisala je jedna članica ove grupe. Druga joj je potom iznela svoje predloge: "Osim što možete online da podnesete zahtev za novu (ako ne morate da prilažete lekarski pregled) nemate mnogo opcija.

1. Ako imate drugog vozača može on da preuzme volan

2. Možete da platite šlepanje auta do kuće

3. Možete da se pravite da niste videli", napisala je ona u komentaru.

Bilo je i onih koji su podelili i svoje iskustvo.

"Znam i gori slučaj. Bili u junu na more. U septembru trebalo da krenemo ponovo, muž pet dana pred put vidi da mu je dozvola istekla sedam meseci. Sreća je da ja imam dozvolu, pa sam vozila, a tih 7 meseci nema gde nismo bili, prošli i granice, niko video nije", "Prošle godine letovali smo u AL zaboravio sam ličnu kartu, vozačku, nikome nisam rekao, ćutim, vozim, sve je prošlo dobro", "Mi smo početkom juna bili u Grčkoj, a mom mužu istekla 4. juna i na obe granice su ga upozorili da će do povratka iz Grčke da mu istekne dozvola i da ne može da vozi", ređali su redom članovi ove grupe svoja iskustva.

Jedan je pak naveo da "uglavnom ne traže vozačku, nego saobraćajnu i pasoš." "Po našem zakonu vaša je dužnost da pazite i morate da imate sva važeća dokumenta pre izlaska iz zemlje (kao što za pasoš važi pravilo da mora važiti najmanje 6 meseci pre izlaska van) jer u suprotnom plaćate kaznu u Grčkoj po njihovim propisima jer imate nevažeći dokument, a verujte, oni to i pecaju najviše", posavetovao je još jedan član grupe. Najviše je bilo onih čiji je savet glasio "Vozi, poštuj pravila i moli boga da te ne uhvate".

(MONDO)