• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U JULU - DA LI ĆE BITI PRAVOG LETA?! Na vreme će uticati fenomen "EL NINJO", evo šta to znači!

Autor Jana Desovski

Drugi mesec leta 2023. bi trebalo da donese temperature u okviru ili čak malo ispod proseka uz količinu kiše oko ili malo preko proseka, posebno nad brdsko-planinskom delu regiona.

 Vreme za jul 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/Petar Aleksić

U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Negotinskoj Krajini do 0.7ºS viša u odnosu na višegodišnji prosek, piše RHMZ.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.6º. U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1º u odnosu na višegodišnji prosek, a u Negotinskoj Krajini će biti viša do 0.7º u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9º. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 46 mm. Početkom jula bi trebalo da usledi stabilizacija i otopljenje ali je vrlo izvesno da to otopljenje neće duže potrajati.

Izvor: accuweather.com/screenshot

Takođe prena najnovijim prognozama Evropskog centra za naredna dva meseca govore o tome kakve vremenske prilike možemo da očekujemo do kraja ovog meteorološkog leta. Prema poslednjim podacima, na vreme ovog leta uticaće događaj zvani El Ninjo, koji se dešava veoma daleko od naših prostora. El Ninjo je povećano zagrevanje površina Tihog okeana u oblasti Ekvatora, koje može uticati na klimu na većem delu naše planete. NOAA, američka agencija koja se bavi dinamikom okeana i atmosfere, objavila je da se površinske vode Pacifika neočekivano brzo zagrevaju, što dovodi do pojave zvane El Ninjo.

El Ninjo je fenomen koji zahvata veliki deo površine Tihog okeana, ali trenutno obale Južne Amerike imaju najvišu temperaturu, koja je znatno iznad klimatskih proseka. Ovo može veoma uticati na klimu na našoj planeti.
Efekti El Ninja kod nas se mogu osetiti u julu. Prema trenutnim prognozama, u velikom delu Evrope, uključujući i naše područje, temperature bi mogle premašiti prosečne vrednosti za 1°C do 2°C. Uz El Ninjo, visokim temperaturama ovog leta u prilog bi išao i uticaj afričkog anticiklona sa juga, koji će od narednih dana biti sve izraženiji.

Možda za 1°C ili 2°C viša temperatura ne zvuči kao nešto posebno drugačije, ali u praksi bi to moglo da znači 10 do 15 dana više nego obično sa maksimalnom temperaturom oko 35°C i preko-toplotni talasevi koji su sve češći i izraženiji poslednjih godina. U kombinaciji sa velikom količinom vlage u vazduhu, moglo bi da bude i dosta sparno leto.

Što se tiče padavina, sadašnje prognoze najavljuju nešto izraženije padavine. Ukoliko se to realizuje, postoji mogućnost za pojavu oluja koje mogu biti praćene nepogodama i gradom. Veoma je čest slučaj da period stabilnog i veoma toplog vremena bude naglo prekinut snažnim nevremenom, zbog toga što se sa povećanjem toplote u atmosferi povećava u energija potrebna za razvoj oluja.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image