Otrov drakene, poznate i pod nazivima riba zmaj, Dragana ili weeverfish prilično je jak, a bolni ubod često dovodi do paralize govora, a kod nekih starijih i do srčanog udara. Iako živi u dubinama, sve češće se može sresti i u plićacima, a nije karakteristična samo za obalu Grčke, već se neretko može sresti i u Jadranskom moru, gde je poznata kao riba Dragana.

Branislav Jakovljević, ronilac i dobar poznavalac morskog sveta i menadžer Javnog akvarijuma i tropikarijuma istakao je da otrovna riba Dragana ili dragon fish prisutna svuda i da je odomaćena u Jadranskom moru. Kako je naveo, ona jeste opasna, ali su se ribari nedavno suočili sa još opasnijom vrstom, koja je u Jadransko more stigla iz tropskih krajeva.

Dragon fish.jpg
Profimedia Dragon fish

"Što se tiče tih otrovnih riba, njih ima svuda. U Crnoj Gori ima riba koja se zove dragana, razni nazivi postoje. Ima vrlo otrovna prva tri peraja i živi u pesku, ali ne spada u najotrovnije ribe, iako je veoma problematična. Otrov deluje na kilogram žive mase, ima ljudi koji su veoma osetljivi na nju, poznajem ljude koje je ubola kada su je upecali, uhvatili su je slučajno u ruku i završili u bolnici.Najbolji savet je da se obuju one plastične cipele, to vam ništa neće smetati, a sebe ćete poštedeti jakog bola. Nisu te bodlje toliko strašne i opasne, nisu toliko tvrde. Mogu da probiju kožu, ali plastiku malo teže - kaže Jakovljević.

Ronilac navodi i da se u jadranskom moru naselila opasna riba, čiji ubod mnogo više boli.

"Ima dosta riba koje su otrovne i koje su se naselile u ove naše krajeve. Dragana živi ovde odvajkada. Konkretno sada imamo i ovde tropskih riba, koje su se naselile zbog povećanja temperature mora. To je otrovna riba škorpion. Imao sam prilike da se susretnem sa njom. Ona je iz roda naše domaće ribe škarpine. Moram da priznam da ni ubod škarpine nije tako bezazlen, jako boli i ima onih koji su veoma osetljivi i moraju otići odmah kod lekara, a njen najbliži rođak, to je ta riba škorpion, koja se čuva najčešće u akvarijumima je naselila i Jadransko more. Stigla je dovde, jedni moji prijatelji ribari su je ulovili i poslali u akvarijum. Kada vas ta riba ubode, to su nervni otrovi, otrovi iz roda otrova kobre. Kada vas ona ubode, najbolja varijanta je da mesto na koje vas je ubola staviti u vrelu vodu. To je toliko precizan ubod, imao sam prilike da se susretnem sa njom. Iz ličnog iskustva vam kažem da bukvalno svaka dlaka na telu boli. Svaki deo tela boli, to je takav šok, nikome ne bih preporučio da doživi - kaže Jakovljević za "RTS".

BONUS VIDEO:

"RADOVANA U GRČKOJ TRAŽI I GINISOVA REKORDERKA" Belić: Brod na koji se ukrcao jedan je od boljih, MALE SU ŠANSE DA JE PAO U MORE Kurir TV

(MONDO/Rts)