Gorjana Ridl je dizajnerka nakita srpskog porekla, koja je sa svojim mužem Džejsonom napravila pravu modnu imperiju u Americi. Ona je otišla u SAD još kada je bila dete, kasnije je radila i kao model a ističe da je odrastanje u Jugoslaviji imalo najveći uticaj na njeno stvaralaštvo.

Definitivno mislim da su svi ti aspekti doprineli mom stvaralaštvu, ali te prve godine u Jugoslaviji su imale najveći uticaj na mene. Odrasla sam u domaćinstvu gde je sve bilo uradi sam, većina stvari oko mene bila je ručno rađena. Gledala sam kako moje bake šiju odeću, pletu džempere i heklaju stolnjake i zavese. Naučila sam da pletem u ranoj mladosti i odrasla stvarajući i igrajući se rukama. Mislim da mi pravljenje nakita zbog toga dolazi prirodno. Uvek sam verovala da ako nešto želim, da mogu to i da stvorim", izjavila je ona u jednom intervjuu.

Gorjana i njen muž su bivši modeli i oboje imaju diplomu iz marketinga na Državnom univerzitetu u Arizoni.

„Dok sam išla na koledž, znala sam da želim da nastavim da kanališem tu kreativnost u modi. Iako sam studirala marketing na koledžu, stekla sam praksu u kozmetičkoj industriji u Neiman Marcus-u. Nakon što sam diplomirala, radila sam kao pomoćnik menadžera u odeljenju za nakit i tu sam otkrila svoju strast za dizajnom nakita. Zaljubila sam se u nakit jer je intiman i bezvremenski. Možete da nosite komad nakita svaki dan i on na kraju postane deo vas", objasnila je Gorjana.

Nakon što je naučila različite aspekte posla od lokalnih dizajnera, krenula je da dizajnira zabavan, svestran nakit koji bi svi njeni prijatelji voleli da nose, ali po pristupačnoj ceni.

Osnovala sam 'gorjanu' sa svojim mužem Džejsonom sa 26 godina, koja je od tada evoluirala u nacionalni biznis sa preko 20 maloprodajnih lokacija širom zemlje." Danas, njihova višemilionska kompanija ima preko 100 zaposlenih i više od 1.000 prodavaca širom sveta.

Gorjanini komadi su napravljeni tako da se kombinuju i nude korisniku priliku da ispolji svoju svestranost na najbolji mogući način. Njen dizajn je privukao poznate ličnosti kao što su Jelena Đoković, glumice Džozefin Skriver, Olivija Vajld i Džesika Alba. Često naglašava kako biti preduzetnica nije ni malo lako.

„Nikad nije bilo lako - to je potpuna laž. Vođenje sopstvenog biznisa je najteža stvar. Kako se posao razvija, uvek postoje novi izazovi. To je kao da imate dete, uvek postoje nove faze i izazovi koje morate da pređete i koje ćete prevazići."

Jelena Djokovic (1).jpg
Profimedia 

Gorjana i njen muž su se venčali 2003. i imaju dvoje dece, a pored toga su i poslovni partneri što, prema njenim rečima, ima svoje prednosti i mane.

„Prednosti su što je on zaista moj najbolji prijatelj i što zajedno možemo da podelimo ovo neverovatno iskustvo. Ne bih mogla da zamislim ovo bez njega. Nedostaci su definitivno pronalaženje vašeg mesta dok kompanija raste i smišljanje kako da nastavite da osvajate. Takođe je zaista teško naći način kako da ne donesete svoj posao kući. Na sreću, proveli smo dosta vremena savladavajući oba i na odličnom smo mestu. Potrebno je mnogo rada i strpljenja, ali za nas je vredno toga", zaključila je Gorjana svojevremeno.

BONUS VIDEO:

Leksi TikTok/millenniallex

(MONDO/Zadovoljna.rs)