Godinama unazad Vladica Stanković hvata otrovne i neotrovne zmije u celoj Srbiji zahvaljujući čemu su stanovnici naše zemlje i dobili priliku da ga upoznaju. Međutim, ovog puta "ušao je u koštac" sa opasnim insektima - uklanjao je leglo stršljenova

Leglo stršljenova uklonjeno je u Vladičinom Hanu. Kad je žena podigla roletne kako bi otvorila prozor, ugledala je leglo ovih insekata. "Ljudi često ne primete legla u domaćinstvu, jer su na nepristupačnim mestima. Ovaj put je bilo više od 500 jedinki, ozbiljno leglo", objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, stršljeni su najaktivniji u ovom periodu jer im pogoduje toplo vreme kako bi se množili. Legla uglavnom prave na nepristupačnim, toplim mestima. Obično se nalaze na tavanima, krovovima, posebno u vikendicama koje su prazne.

Čovek našao leglo stršnjenova u roletni u Vladičinom Hanu Privatna Arhiva Vladice Stankovica

Stršljenovi predstavljaju opasnost po ljude. "Kada jedan stršljen ubode, on pusti feromon koji daje signal drugim stršljenovima koji kreću u napad. Zato se i događa da čoveka na isto mesto ujede pet, šest stršljenova. Interesantno je da ih iritiraju jarke boje, dok na belu ne reaguju. Jedno leglo može da ima od 400 do 1.000 jedinki. Hrane se insektima, sokovima drveta i sokovima koje isisaju iz raspucanog voća. Njihov opseg je od dva do dva i po kilometra", objašnjava Vladica Stanković, čovek sa velikim iskustvom i znanjem kada su u pitanju priroda i njeni stanovnici "koji često zalutaju".

BONUS VIDEO: 

Vladica Stanković ukanja leglo stršljena sa krova Espreso

(MONDO/Kurir.rs)