Zbog obilnih padavina noćas i jutros, u opštini Petrovac na Mlavi, proglašena je vanredna situacija. Tamo je samo jutros od pet do sedam sati palo oko 120 litara kiše po metru kvadratnom što je dovelo do zagušenosti kišne kanalizacije i izlivanja vode. U jutarnjim satima u pojedinim delovima grada voda je dosezala do polovine vrata automobila, što se može videti na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

"Vanredna situacija je prevashodno proglašena kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture", rekla je novinarima Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Ona je ocenila da je zbog velikih padavina u celoj opštini došlo do porasta nivoa vode u rekama prvog i drugog reda, kao i u njihovim bujičnim pritokama i potocima, a došlo je i do pojave podzemnih voda.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa građanima i obavešteni smo da su imali problema sa podzemnim vodama, da je negde i putna infrastruktura narušena. Najkritičnije je u selu Leskovac gde je poplavljen najveći broj domaćinstava, zatim u selu Šetonje. Najvažnije je da nema povređenih. U Ranovcu, Vitovnici i Melnici nisu poplavljene kuće već su se izlile u njive bujične reke Vitovnička i Stamnička, u koje se slivaju bujični potoci. U Petrovcu imamo prijavu da je voda ušla u podrume", kazala je Đorđević.

Još uvek nema informacija koliko je tačno domaćinstava i oranica poplavljeno jer tek sledi procena. Članovi Štaba za vanredne situacije i predsednici mesnih zajednica su na terenu kako bi se što pre utvrdila šteta i počelo sa otklanjanjem posledica. Oni su uputili molbu građanima da štabu prijave ukoliko su im domaćinstva ili oranice oštećeni poplavom.

"Vanredna situacija je prevashodno proglašena kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture", rekla je novinarima Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Vanredna situacija i u opštini Žagubica

Vanredna situacija proglašena je i na delu teritorije opštine Žagubica za naselja Ribare, Osanica, Krepoljin, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, Medveđica i Breznica.

U ovom kraju palo je, prema proceni Predraga Ivkovića, zamenika predsednika opštine, najmanje oko 100 litara kiše po metru kvadratnom. U desetak stambenih objekata ušla je voda,a najviše je stradala infrastruktura, atarski i lokalni putevi u selima u kojima je proglašena vanredna situacija.

"U Žagubici je formirana komisija za procenu štete, a nadaju se pomoći države u saniranju. Trenutno je na snazi izmena režima saobraćaja na deonici Krupaja – Krepoljin i Petrovac na Mlavi – Krepoljin. Došlo je i do odrona na nekoliko mesta na putu Krepoljin – Despotovac u naselju Milanovac. Saobraćaj se odvija usporeno, na više mesta jednom kolovoznom trakom. Ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju", saopštili su iz JP „Putevi Srbije”.

(Mondo)