Od 1. januara naredne godine država će davati subvencije za zamenu dizelaša sa motorom evro 1, 2 ili 3, za kupovinu vozila sa motorom evro 6. Novčana pomoć iznosi 2.100 evra, a u plan je zamena 144.000 dizel vozila sa starim motorima. 

Konkurs će biti raspisan tokom ove godine, a već u oktobru bi trebalo da budu usvojeni i svi kriterijumi, i za građane i za reciklažne centre. Praktično, na jesen će biti poznata cela procedura, a onda bi s kraja jeseni, najkasnije do kraja novembra, trebalo očekivati i javni poziv i prijavljivanje građana.

Procedura za ovu vrstu pomoći države je već sada prilično jasna. Vlasnik staro vozilo predaje državi, koja će ga reciklirati u skladu sa svim propisima.

Građani mogu da kupe polovni ili novi auto. Praktično, biće moguće kupiti automobil koji nije stariji od 1. januara 2015. godine i koji mora da ima Evro 6 motor. Tako će vas polovni "golf" ili "peugeot" proizveden 2016. godine, umesto 11.000 evra, koštati 2.100 evra manje, pod uslovom da državi na reciklažu date starog dizelaša.

Inače, vozila sa standardom evro 1 proizvedena su u periodu od 1992. do 1993. godine. Ona sa evro 2 motorom imaju početnu godinu proizvodnje 1996. a evro 3 od 2000. godine.

Bonus video:

OPREZ! OVI AUTOMOBILI U SRBIJI SU NA UDARU LOPOVA! Namerno OVAJ auto deo kradu, a bez njega ne možete proći TEHNIČKI PREGLED Kurir televizija

(Mondo/Blic)