Štab za vanredne situacije Grada Požarevca doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji Grada.

"Ovakva odluka doneta je imajući u vidu trenutnu epizootiološku situaciju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga i Grada Požarevca, a u vezi sa pojavom virusa Afričke kuge svinja", navodi se na sajtu Grada Požarevca. Kako se dodaje, u Gradu Požarevcu se već mesecima sprovode mere za sprečavanje i iskorenjavanje bolesti.

"Međutim, trenutno nije moguće na lokalnom nivou obezbediti dovoljne kapacitete u ljudstvu, opremi, vozilima i tehničkim sredstvima koji su neophodni za izvršenje svih mera u najkraćem roku", navodi se. Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprava za veterinu objavilo je kako se bolest širi: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Takođe je objavljeno kako može da se prepozna Afrička kuga svinja: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena, krvarenje po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje.

BONUS VIDEO: 

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga Kurir televizija

 (MONDO)