Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da je jako važno da putnici budu odgovorni i da znaju koja su im dokumenta neophodna da bi bili zaštićeni u slučaju da, kao što se nedavno dogodilo u Kraljevu i Novom Sadu, agencija "preko noći" zatvori vrata.

Naglašava da svaki putnik uz ugovor o putovanju treba da dobije i garanciju putovanja koju izdaje organizator. Najviše srpskih turista bilo je i ovog leta u Grčkoj, ali se među popularne destinacije vraćaju Španija i Italija, navodi Seničić.

Podaci o putovanjima preko turističkih agencija biće od oktobra u jedinstvenom sistemu. To bi, kažu u resornom ministarstvu, trebalo da putnicima garantuje bezbednije putovanje, ali i lakše ostvarivanje prava ukoliko agencija "preko noći" zatvori vrata.

Objašnjava da je u pitanju jedan celovit informacioni sistem koji već koriste davaoci privatnog smeštaja i hotelijeri, te da je poseban segment napravljen za turističke agencije. "Pokušali smo od početka godine zajedno sa Ministarstvom turizma da odradimo deo edukacija, da ljude uvedemo u to šta će biti neophodno da rade, ali sezona je već krenula i nije bilo realno da se tada unose podaci. Od oktobra će to biti obaveza svih agencija", najavljuje Seničić.

Kaže da će agencije imati jasnu sliku o tome koliko je putnika na svakoj destinaciji, kao i sve podatke koji su važni da bi putnici bili zaštićeni. "Iz tog sistema će se izdavati garancije putovanja, ugovori o putovanju i sa tim jedinstvenim kodom, koji će svaka garancija imati, putnici će moći na sajtu Ministarstva da dobiju sve podatke da li se zaista nalaze u sistemu odnosno da li su zaista verifikovani putnici", objašnjava Seničić.

Pre nekoliko dana jedna agencija iz Kraljeva je "preko noći" zatvorena i putnici su ostali bez aranžmana. Seničić kaže da će putnici sa novim sistemom biti bezbedniji ukoliko i sami budu odgovorni i ukoliko traže dokumentaciju koju i sada mogu da dobiju.

"Kada potpišete ugovor o putovanju, na njemu moraju jasno da stoje sve usluge koje ste dogovorili. Takođe je jako važno da na ugovoru postoji naziv organizatora putovanja. Ukoliko se uplaćuje u nekoj manjoj agenciji koja nije organizator, ona ima obavezu da napiše ko je organizator putovanja", ističe Seničić.

Naglašava da svaku putnik uz ugovor o putovanju treba da dobije i garanciju putovanja koju izdaje organizator i na kojoj postoje svi podaci koji su već u ugovoru. "Sa ta dva dokumenta vi ste faktički zaštićeni. Ukoliko manja agencija, koja je posrednik, propadne, organizator putovanja preuzima obavezu za vas. Ukoliko uplaćujete kod organizatora, sa garancijom i ugovorom, u slučaju da agencija prestane sa radom, kod osiguravajuće kuće koja je naslovljena u garanciji možete ostvariti sva svoja prava", objašnjava Seničić.

Naglašava da je zato jako važno da putnici budu odgovorni i da znaju koja su im dokumenta neophodna da bi bili zaštićeni. 

BONUS VIDEO: 

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE Kurir TV

(MONDO/RTS)