U susret 1. septembru i polasku đaka u školu, Trinaesta beogradska gimnazija, pored objavljenog rasporeda nastave i spiska učenika, objavila je pravila odevanja koja će ubuduće važiti u ovoj školskoj ustanovi. Učenicima će biti zabranjeno nošenje neprikladne garderobe, a posebnu buru na mrežama izazvala je zabrana nošenja trenerki i dukserica sa kapuljačama:

"Poštovani roditelji i učenici,

Želimo vam uspešnu i mirnu školsku godinu! U petak, u prepodnevnoj smeni, biće učenici drugog i četvrtog razreda, a po podne prvog i trećeg, od 14.00 časova. Spiskovi učenika prvog razreda biće istaknuti u školi u sredu u toku prepodneva.

Besplatni udžbenici lagano pristižu u školu i biće deljeni kada počne nastava.

Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja", stoji na sajtu škole.

"A šta fali trenerkama?, "Evo. I ja se pitam šta fali trenerkama i kapuljačama?! Ispade da se sme ići samo u pantalonama na crtu, košuljama i simikama. Bolje da su im telefone zabranili na časovima, tad bi imali njihovu paznju.

Je l’ realno da ne možeš da nam objasniš? “Ne može zato što ne može” nije objašnjenje. Kratke suknje i šorcevi ne mogu zato što se vide kolena, bretele ne mogu zato što se vide ramena, a ne sme ni stomak da se vidi, jasno. Helanke zato što se ocrtavaju noge i zadnjica, ok. Koji je problem sa trenerkom i duksericom sa kapuljačom? Je l’ otkrivaju kolena/stomak/ramena/zadnjicu? Ne. Je l’ kapuljača mora da je na glavi? Ne? Dakle, šta je tu problem? I ne izmišljaj da su trenerke tanke i da se ocrtava.
Objasni nam koji je problem?", 

"U gimnaziji "J.J.Zmaj " u Novom Sadu ta pravila važe već 15 godina,možda i duže", bili su neki od komentara na Tviteru.

Bonus video:

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET Kurir televizija

(MONDO)