• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećna Nova 5771.

Danas uveče, zalaskom sunca, za Jevreje počinje Nova godina, 5771. od "od stvaranja sveta". Sam praznik nije veselje već momenat presabiranja šta se uradilo ili nije uradilo (a trebalo je) tokom godine.

Tim povodom u beogradskoj sinagogi, molitva će početi u 18:30 časova, saopštila je verska informativna agencija, a Jevreji će se pozdraviti sa "Šana tova", u prevodu "Dobra Nova godina" i "Šana tova umetuka", što znači "Neka Nova godina bude dobra i slatka".

Jevreji koji govore jidiš, pozdraviće se sa "Gut Jor", što znači "Dobra godina".

Jevreji broje godine od nastanka sveta, pojave Adama i Eve. Smatraju da je on nastao 3761 godinu pre Hrista. Godina počinje mesecom tišri, koji nije prvi već sedmi, prvi je nisan koji je u proleće.

Praznik Nove godine nije veseo, to je dan Božjeg suda, dubokog razmišljanja o onome šta se uradili, ili nije uradilo, proteklih godinu dana.

Svevišnji rešava našu sudbinu, On će odrediti ko će i dalje opstati u knjizi života i dočekati kraj godine. Roš a šana u prevodu znači glava godine.

U sinagogama se u prvom času godine pevaju reči proroka Isaije "Svet, svet, svet je tvorac svega stvorenog, sve je ispunjeno božanskom prisutnošću". U hramu je sve u beloj boji, takođe zavesa na ormanu gde se čuva Tora.

U domovima se pročita molitva Kidiš, čita se blagoslov hlebova i poseban blagoslov voća. Uzima se jabuka koja se premaže medom, kako bi godina bila slatka. Hlebovi, isključivo od belog brašna, koji se za praznik jedu, moraju biti okrugli, a ne izduženi, krug je simbol godišnjeg ciklusa.

Nova godina se obeležava dva dana. Oba su u Izraelu slobodna. Do praznika Jom kipur, Dana pomirenja, koji je za deset dana, Jevreji provode u saibranju, razmišljanju, kajanju.

Tokom ovog period Bog odlučuje o pojedincu i donosi o njemu dobar ili drugačiji sud.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image