Sigurno ste i vi čuli da kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru, tj. neki veliki verski praznici, ne bi trebalo da radite kućne poslove, osim onih osnovnih poput spremanja hrane. Međutim, episkop Nemačke Vladika Grigorije otkriva da to baš i nije pravilo kojeg treba slepo da se držite.

Sasvim je u redu, dodaje, da na "crveno slovo", obavimo neodložne poslove, posebno što SPC u svom kalendaru ima 38 praznika, plus 49 nedelja koja se štampa crvenim slovima u kalendaru.

"Često dobijam pitanja da li se smeju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odeća? Odgovor glasi: Da, sme. U većini slučajeva, uverenje da se ne smeju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se toga dana proslavlja", napisao je na svom profilu Vladika Grigorije.

vladika grigorije Tiktok/vladikagrigorije

"Zamislite da je samo neki praznik i mi kažemo: 'Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I mi mislimo da smo nešto bolji od njih'. Međutim, nismo jer oni su bolji od nas u tom trenutku jer nas služe. Isto tako je zanimljivo moje sećanje na detinjstvo kada su u mom selu ljudi odmarali od poljskih poslova", priča sveštenik i nastavlja:

"Tog dana praznika nisu išli u crkvu, nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na Svetoj Gori, koliko se ja sećam, a i u manastiru u kom sam ja živeo, kod vladike Atanasija, mi bismo posle službe - ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i crveno slovo, ručali, a onda bimo i radili. Išli smo na svoja poslušanja. Dakle, rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Međutim, nepoštovanje praznika i nemanje respekta prema svetitelju kojeg tog dana praznujemo se ogleda u tome šta mi mislimo i kuda su upućene naše misli i naša dela, a ne na to da sada sedimo i ništa ne radimo", rekao je on.

BONUS VIDEO:

VLADIKA TOPLIČKI PETAR O MOLITVI - ELIKSIRU ŽIVOTA Kurir TV

(MONDO)