• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE VELIKI CRKVENI PRAZNIK KRSTOVDAN: Post je obavezan, a na ovo treba posebno OBRATITI PAŽNJU

Autor Ivana Vlajković

Krstovdan se obeležava 27. septembra.

 Krstovdan Izvor: Pritnscreen/Youtube/TV Hram

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju veliki praznik Krstovdan. To je dan kad je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Ovaj praznik se obeležava dva puta godišnje što govori koliko je značajan. Obeležava se 18. januara i 27. septembra u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je raspet Isus Hristos. Najvažnije pravilo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da ispoštuje na ovaj dan je da ga provede u postu i molitvi.

Post je obavezan i to suhojedenje koji se prema strogosti ili načinu uzdržavanja nalazi na drugom mestu svih postova, nakon potpunog uzdržavanja od svake vrste jela i pića (čak i vode). Suhojedenje podrazumeva uzimanje suve hrane ili samo hleba i vode, jedanput na dan.

Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela". Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

06:19
VERSKI ANALITIČAR ZA KURIR TV O ZNAČAJU POTPISIVANJA TEMELJNOG UGOVORA: Crkva mora da živi, ovo je dobro EVO ŠTA MISLI O DRITANU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image