• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MILOŠ UGRADIO SOLARNE PANELE I DETALJNO OPISAO ISKUSTVO: Struja TRIPUT poskupela, on uštedeo - jedna stvar je NAJVAŽNIJA

Izvor Promo

Miloš Đukanović otkriva iskustvo sa solarnim panelima. Kako kaže, najvažnija je prava podrška - ProCredit banka.

 MILOŠ UGRADIO SOLARNE PANELE I DETALJNO OPISAO ISKUSTVO Izvor: Promo

Kada je 2022. godine dom Miloša Đukanovića poplavljen, šteta je bila velika. Morao je da menja čitavu stolariju i odlučio se da to bude PVC, jer je odlikuju pouzdanost, kvalitet izrade, odlične izolacione osobine i garancija kvaliteta. Zbog raspona cena uputio se u banku gde mu je saopštena sjajna vest - ukoliko se odluči za dve energetski efikasne investicije, uz kreditnu liniju sa grantom obezbeđuje veći povrat sredstava. Početkom septembra 2022. godine počeli su radovi na krovu kuće, a već sledećeg meseca, kućna solarna elektrana počela je da radi.

Miloš Đukanović je pomno pratio novine na polju obnovljivih izvora energije. Danas je jedan od 1.300 prozjumera u zemlji, kako bi očuvao životnu sredinu i činio dobro za planetu. Sproveo je detaljnu računicu. Solare je smatrao isplativom investicijom, a za porodičnu kuću želeo je energiju koja je jeftinija od struje. Sada donosi rezultate koje je uvideo za godinu dana.

"Od 2012. godine sam veliki obožavalac električnih Tesla automobila, tada je počelo moje interesovanje i za ostale alternativne i obnovljive izvore energije. Pošto imam porodičnu kuću, počeo sam intenzivno da razmišljam o solarima. Solari su, posmatrano dugoročnije, isplativa investicija. Imaćemo energiju koja je značajno jeftinija od struje koju sada koristimo", kaže Miloš Đukanović i dodaje da domaćinstva ne bi trebalo da razmišljaju o solarnoj energiji samo kako bi uštedeli.

Energije iz neobnovljivih izvora, kao što su ugalj, nafta i prirodni gas, sve je manje. Kriza sa fosilnim gorivom postala je realnost, te je na dugoročnom planu ta svest mnogo važnija od finansijskog momenta. "I možda i najvažnija. Prelaskom na solarnu energiju mi čuvamo planetu, koja je definitivno pred eko-kolapsom", ističe.

Miloš Đukanović ima uspešnu karijeru u finansijama, te detaljne računice drži u "malom prstu". Pre nego što je doneo odluku, bavio se proračunima i došao do zaključaka koji će mnogim domaćinstvima značiti.

Izvor: Promo

"Matematika nije jednostavna, ali pokušaću što jasnije da objasnim. Najbolje je da trošite struju onda kada je solari proizvode - tokom dana. U tom slučaju, sistem elektroprivrede na koji ste povezani 'ne vidi' tu vašu potrošnju, a to znači da na tu struju ne plaćate nikakve naknade, niti akcizu. Dakle, uključujte sve mašine danju dok ima sunca, peglajte danju, kuvajte danju. Ekonomična upotreba solara znači da prilagodite vreme obavljanja kućnih poslova", kaže Miloš i savetuje:

"U slučajevima kada trošite više struje nego što se u datom momentu proizvede, 'razliku' koju preuzimate iz elektroenergetskog sistema plaćate po utrošenom kilovatu sa pripadajućim PDV-om. Ako mesečno preuzmete 500 kW, a proizvedete 400 kW, platićete 100 kW. Osim toga, plaćate akcizu na svih 500 kW. Takođe ćete platiti i podsticaj za povlašćene eko proizvođače, kao i naknadu za unapređenje energetske efikasnosti - isto za svih 500 kW", objašnjava i otkriva kada je najbolje uvesti solare.

"Bolje ući u projekat montaže pred leto, da solari tokom leta rade u punom kapacitetu, jer se u tom slučaju odmah opažaju benefiti. Proizvode se 'zalihe' energije koja kasnije može da se troši u jesenjim i zimskim mesecima", savetuje Miloš.

Najveća poteškoća na koju su naišli prozjumeri jeste naknada za pristup distributivnoj mreži, ističe Miloš. Solarnim panelima dobija se ušteda, te niko nije očekivao dodatne troškove, uzimajući u obzir da je naknada vrlo visoka. Prozjumeri nemaju prava ni na 5 odsto popusta za redovnost plaćanja, ali naknada bi mogla da bude ukinuta, kao vid podsticaja. U Republici Srbiji trenutno ima 435 pravna subjekata registrovana u statusu kupca-proizvođača koji imaju instalirane solarne elektrane, a još više je onih biznisa koji koriste solarne elektrane za pokrivanje isključivo sopstvene potrošnje. "Finansijski je neodgovorno ne postaviti solarne panele na firmu koja se bavi proizvodnom delatnošću. Isplativost je odmah očigledna", kaže Miloš.

U drugim bankama povrat investicije za porodična domaćinstva je spor i zato se Miloš Đukanović odlučio za ProCredit banku koja kroz EBRD GEFF kreditnu liniju za energetski efikasna rešenja za domaćinstva obezbeđuje povrat dela sredstava i do 20 odsto. U banku je otišao samo jednom, potpisao ugovor o kreditu i sada je preporučuje svima. "ProCredit je efikasan, ima odličnu ekspertizu i radi po principu 'ključ u ruke'. Kada je dokumentacija u pitanju, sve se završi onlajn, telefonom ili mejlom", kaže Miloš.

U njegovom slučaju, otkako je postavio solare, struja je poskupela čak tri puta. Sa svakim poskupljenjem struje, raste i ušteda, a investicija za njegovu kućnu solarnu elektranu vratiće se za 12,6 godina (bez uračunatog povrata od strane GEFF-a).

"Uz podršku ProCredit banke odabrao sam i izvođača radova. Kod nas ima dvadesetak ozbiljnih firmi koje se bave montažom solarnih panela. Banka će vam dati najbolju preporuku i za nabavku solara i za izvođačku firmu. Ono što je jako važno jeste da od kontaktiranja banke, do puštanja solara u pogon, prošlo je samo mesec dana. Uz dobru podršku, zaista se sve brzo pokrene", istakao je Miloš Đukanović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Ovaj sistem nema baterije..Vek panela je oko 30 godina..

Zelenko Obmanović

Dok otplati polovinu investicije, odoše baterije a kad otplati celu investiciju, paneli zreli za zamenu. Samo se kolektori za toplu vodu isplate. Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno.

Admiral Armagedon

Pa struja jeste tri put poskupela ali ti i dalje otplaćuješ te panele i taman kad ih konačno otplatiš došlo vreme da se stari zamene novim...