• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE VELIKI CRKVENI PRAZNIK MIHOLJDAN! JEDNA STVAR JE ZABRANJENA: Veruje se da ne treba obavljati ove poslove

Autor Ivana Vlajković

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Miholjdan 12. oktobra 2023. godine.

 Miholjdan 12 oktobar 2023 Izvor: printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Miholjdan. Ovaj praznik je posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Rođen je u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. Boravio je u više manastira.

Ceo život je proveo u strogom postu a predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jednom dnevno jeli i to po zalasku sunca. Poživeo je 109 godina. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen, a ako se topli dani nastave, taj period zove se "miholjsko leto".

Veruje se da na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, čistiti, spremati i slično. Ovo verovanje se uvrežilo u narodu zbog toga što treba prvo završiti sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću. Dozvoljene su sve vrste posla u bašti i dvorištu kako bi se sve pripremilo za zimu. Ko nije spremio zimnicu, veruje se da bi to trebalo da uradi na Miholjdan ili nekoliko dana oko ovog praznika.

Jedina stvar koja je zabranjena na Miholjdan su venčanja. Ovo verovanje je utemeljeno na tome jer se smatra da mladenci ne bi mogli da okupe svatove jer su isti zauzeti poslom u polju.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

06:19
VERSKI ANALITIČAR ZA KURIR TV O ZNAČAJU POTPISIVANJA TEMELJNOG UGOVORA: Crkva mora da živi, ovo je dobro EVO ŠTA MISLI O DRITANU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image