• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJU ČEKA VELIKI EKOLOŠKI ŠOK! Doći će do velike promene u svim gradovima, evo šta kažu prognoze

Izvor Promo

Upravaljanje otpadom predstavlja veoma zahtevan posao s obzirom na to da svako od nas proizvodi velike količine otpada.

 Doći će do velike promene u svim gradovima, evo šta kažu prognoze ns2023 Izvor: Mondo

Novi Sad već decenijama nema na odgovarajući način regulisano odlaganje otpada i čitav region grada ne iskorišćava taj vredan resurs, ali na tu priču konačno je stavljena tačka koja će uticati na celu Srbiju.

Priča o izgradnji novog savremenog kompleksa za preradu, separaciju i odlaganje otpada aktuelna je već godinama, da bi naposletku u poslednjoj deceniji gradske vlasti napravile revolucionarni pomak i za programe i projekte u oblasti unapređenja životne sredine izdvojile više milijardi dinara.

Odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad za period 2022-2031 godine, koja je doneta krajem prošle godine, obuhvata izgradnju Regionalnog centra za odlaganje otpada čiji je početak planiran za kraj 2023. ili početak 2024. godine, a vredan je čak 100 miliona evra. Biće to prvi projekat na Balkanu koji će primenjivati novu tehnologiju za čiju će izgradnju 50 odsto sredstava biti obezbeđeno kao bespovratni grant evropskih fondova.
Projekat je prošao ozbiljne revizije Evropske komisije i ocenjen je kao jedan od najboljih projekata do sada koji je Evropska komisija radila u našoj zemlji.

Radi se o tome da u Srbiji postoje sanitarne deponije ali ne sa fabrikom za mehaničko-biološki tretman otpada. Sve direktive na koje nas danas upućuje EU, a koje su i za njih zahtevne, biće ispunjene izradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom, i to je svetli primer ne samo u Srbiji već i u čitavom delu Balkana.

Naša zemlja će na ovaj način postati lider u regionu kada je reč o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine, a tako ćemo zaštiti i vazduh i zemljište i važne podzemne vode, kao i površinske vode na velikoj teritoriji.

Imajući u vidu da je reč o zatvorenom sistemu prerade otpada, građani čitavog regiona imaće mnogo zdraviju životnu sredinu, dok ono što je suštinska revolucija u upravljanju otpadom u Novom Sadu jeste da će se 90 odsto otpada koji stvori stanovništvo, biti prerađeno u čvrstu materiju koja zapravo daje gorivo od otpada i to će se dalje koristiti kao energent.

Projekat podrazumeva i edukaciju građana o tome kako da razvrstavaju otpad, pa je Novi Sad već odavno krenuo u primarnu separaciju otpada i na taj način pružio edukaciju stanovništva o tome koliko je važno razdvojiti otpad na mestu njegovog nastajanja, odnosno u kući. Postavljeno je više od 140 kontejnera za primarno odvajanje stakla, a građanima su na raspolaganju i kontejneri za papir i pet ambalažu, odnosno plastične flaše.

Naposletku, kada je reč o samoj izgradnji ovog revolucionarnog sistema, projekcije kažu da će biti potrebno između dve do tri godine jer se radi o veoma modernoj tehnologiji za upravljanje otpadom i preradom otpada koja će suštinski izmeniti način života.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

555

Toliko o ekonomskom tigru, ni djubre ne mozemo da sredimo i preradimo a kamoli nesto drugo

Koliko treba da platimo

Na računu su već razdvojene stavke odnošenja i deponovanja smeća. Koja je sledeća?

special image