Meteorolog Nedeljko Todorović je govorio o vremenskoj prognozi i "miholjskom letu" na "Kurir" televiziji. Planeta je imala najtopliji septembar ikada gde je temperatura veća za 1,75 stepeni nego u predindustrijskoj eri, a Todorović je rekao šta možemo da očekujemo u narednom periodu.

"U petak nam, kao i danas stiže priliv toplog vazduha. Prvenstveno što se ciklon, a to je oblast niskog pritiska, nalazi na zapadu i severozapadu Evrope, tako da smo mi u poziciji južnog strujanja kad pristiže taj topli vazduh. To su povoljni uslovi za neke rekorde, tako da kažem. Na primeru Beograda, gledajući ove maksimalne dnevne rekorde, od tih 31 dan, većina tih maksimalnih vrednosti su od 27 do 33 stepena. Na primer 31. oktobra je izmeren maksimum 31 stepen. Ali na sutrašnji dan, znači za 20. oktobar, dosadašnji maksimum je 27,1, a to je zabeleženo 1935. godine, tako da svi su izgledali, bar za Beograd, da će biti oboren taj dnevni rekord, bar za stepen, ako ne i više", rekao je Todorović.

Potom se osvrnuo samo na oktobar. Podsetio je da je bilo i toplijih.

"Pa neće biti zapamćen kao najtopliji, ali biće i dovoljno natprosečno topao, zato što do kraja oktobra nema nagoveštaja nekog ozbiljnog zahlađenja koji bi, pre svega, oborio temperaturu i doprineo da ta srednja temperatura mesečna bude niža od nekog više decenijskog proseka, tako da će biti i više za nekih 3-4 stepena. Ne baš kao septembar, ali da kažemo dosta toplije odnosno na prosečne vrednosti", naveo je Todorović.

BONUS VIDEO:

METEOROLOG OTKRIO KAD NAS ČEKA ZIMA JAČA OD PRETHODNIH! Mi to zovemo zakonitost ponovljivosti, a ona se dešava na svake 22 godine Kurir TV

(MONDO/Kurir)