• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZVREĐALA DETE SA DIJABETESOM I NIJE SE TU ZAUSTAVILA! Skandal u školi u Novom Pazaru, ismevala učenicu pred svima

Autor Aleksandar Blagić

Nastavnica muzičkog koja predaje u jednoj Osnovnoj školi u Novom Pazaru je jednu učenicu ismevala koja ima dijabetes tip 1.

 Nastavnica ismevala učenicu koja ima dijabetes u Novom Pazaru Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Znam da si ti bolesna, ali meni ipak smetaju ti alarmi i ometaš mi čas" - "Ovim rečima se pred celim odeljenjem nastavnica muzičkog obratila mojoj ćerki, koja ima dijabetes tip 1 i kojoj je pištao alarm da je upozori da joj skače šećer u krvi. Na sve to ju je imitirala kako naslanja telefon na senzor koji joj je na ruci, čime ju je ismevala pred svima. Dete je od srede, kada se to desilo, uznemireno, boli je glava i ne želi više da ide na muzičko", kaže za "Kurir" majka učenice petog razreda jedne osnovne škole u Novom Pazaru.

Poznato je ime nastavnice, kao i škole u kojoj se dogodila ova sramotna, disktiminatorna i poražavajuće priča za sve nas. Ali zbog devojčice, koja ne treba da bude prepoznatljiva i time potencijalno opet diskriminisana, neće biti objavljena. I sve se to desilo iako Srbija sada ima Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa. A i da nema, ovo nije smelo da se dogodi!

Devojčica, kako kaže njena majka, ima dijabetes od osme godine. Upravo zato na nadlaktici nosi senzor koji meri nivo šećera u krvi i koji je povezan s mobilnim telefonom.

"Čim šećer počne da pada ili raste, alarm na telefonu se uključi. A kako ćerka već ima 11 godina i u pubertetu je, te oscilacije šećera su česte. I upravo zbog dijabetesa njoj je dozvoljeno da stalno ima telefon kod sebe iako je od početka ove školske godine zabranjena upotreba telefona u školi. I zaista su svi nastavnici maksimalno korektni prema njoj, kao što je bila i učiteljica. Ali sa nastavnicom muzičkog od početka školske godine ima problem, koji je u sredu kulminirao tim užasnim ponašanjem", priča majka.

Kada je nastavnica muzičkog, kako navodi majka, u početku tražila devojčici mobilni da bi ga odložila u ladicu, gde su i ostali, ona joj je objasnila da ima dijabetes i da joj taj telefon služi za praćenje šećera i da gubi konekciju sa senzorom ako je telefon mnogo udaljen od njega, odnosno njene ruke. Majka je potom ispričala da ju je nastavnica rekla da izađe napolje jer joj zvuk ometa čas.

"Kad je prvi put zapištao alarm, nastavnica joj je rekla da joj smeta, da slobodno izađe napolje jer ometa čas. Nekoliko puta joj se to dešavalo, pa ona izađe iz učionice, a vrhunac je bio kad joj je pred svima rekla da zna je bolesna i prišla joj: 'Je li ti misliš ceo čas da provlačiš telefon pored senzora?!', nakon čega ju je i imitirala", navodi majka, koja je odmah sutradan otišla kod direktora škole:

Direktoru je ispričala šta se desilo. Objasnila je da ona svakog trenutka može da se sruši ako joj se sloši.

"Kazala sam mu i da ta nastavnica, pre svega kao čovek, a potom i kao pedagog i neko ko je jedini punoletan tu među decom, treba da popriča s njom kad se čuje alarm, da je pita kako je, je li joj potrebna neka pomoć. A ona od nje traži da izađe napolje! Znate li vi koliko brzo može da padne šećer? I ako izađe sama iz učionice, može da se sruši i kad će neko videti to dete? Šta ako upadne u komu?!", ispričala je majka.

Devojčica je, kako navodi majka, već navikla da živi s dijabetesom i zna da reaguje u mnogim situacijama. Sama sebi daje insulin po potrebi.

"Uvek ima kod sebe nešto da pojede ako šećer počne da pada. Razredna joj je toliko dobra da joj je rekla da uvek može da uđe u njen kabinet i jede ukoliko hitno mora da pojede nešto. Takođe, kod sebe uvek ima insulin i, ako šećer naglo skoči, zna sama sebi da ga da. I zaista, ni sa kim nemamo problem osim s tom nastavnicom", navodi majka.

Direktor škole kaže da je nakon dolaska majke pokrenuo postupak. Izjave će morati da daju nastavnica, dete u prisustvu roditelja i pedagoga, kao i odeljenski starešina.

"Izjavu treba da daju nastavnica, odeljenjski starešina, dete u prisustvu roditelja i pedagoga. Ono što za sada znam jeste da je nastavnica učenici pred svima rekla da je bolesna, što nije smela da uradi. Za to nema opravdanja, sva deca i njihova prava moraju da se štite. A alarm je, koliko shvatam, bio podešen na najjači zvuk. Ton bi trebalo da bude niži zbog druge dece i održavanja časa. U svakom slučaju, postupak je tek otvoren i ništa ne mogu da kažem kao konačno", navodi direktor i dodaje da primenjuju protokol i da ta devojčica nije jedina učenica sa šećernom bolešću.

Porodica devojčice za pomoć se obratila i Udruženju roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije “Alarm”, koje se odmah obratilo školi. Navodi da postoji poseban protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa.

"Konvencija o pravima deteta UN, Ustav Srbije, zakoni i drugi akti zabranjuju diskriminaciju dece i po bolesti, kao i što im daju pravo na školovanje, lečenje, a time i terapiju. Srbija odnedavno, zahvaljujući i angažovanju našeg udruženja i brojnih roditelja dece koja imaju dijabetes, ima i Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa, koji jasno kazuje da deca sa šećernom bolešću moraju da imaju obezbeđene sve uslove za nesmetano merenje nivoa šećera u krvi i uzimanje hrane ili terapije u najkraćem roku kojom će da regulišu novo šećera u krvi. Nedopustivi su vređanje, diskriminisanje i omalovažavanje dece. Nadamo se da će nastavnica biti adekvatno sankcionisana, a da će ovaj nemili primer pokazati drugima kako ne treba i ne sme da se ponaša prema deci sa dijabetesom, i kako, nasuprot toga, mora da se ophodi prema njima", navodi Miroslav Stević, predsednik "Alarma".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

11:59
"DECI KOJA SU BILA IZLOŽENA NAJVEĆIM TRAUMAMA, ŠKOLA JE POČELA DRUGAČIJE" Slavica Đukić Dejanović o početku škole
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO/Kurir) 

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan Norway

Roditelji su izabrali pogrešnu državu za budućnost deteta...

marex980

Kao otac deteta koje ima dijabetes mogu samo da kažem da mi je ovo strašno! Mada postoje neke stvari u tekstu koje nisu baš najjasnije, kao što je to da se alarm oglašava prilikom svakog kretanja šećera na gore ili dole - kod mog deteta postoje max i min vrednosti šećera i ako padne ispod njih, ili ode iznad, tada se oglašava. Mada možda ne koriste iste senzore kao mi, pa nije moje da sudim. A info za direktora, zašto bi bio smanjen zvuk alarma, bitno je da se čuje i da dete može da odreaguje na vreme, ako se nečuje kada je tih alarm, onda ni ne treba da bude tih!

special image