Od ponedeljka ponovo počinju pregledi za rano utvrđivanje aneurizme trbušne aorte. Skrining se organizuje u bolnicama u Kruševcu, Novom Pazaru, Zaječaru, i u Beogradu u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Ministarstvo zdravlja poziva sve građane starije od 50 godina da se prijave za pregled. Od početka godine u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije hitno je operisano 70 građana zbog pucanja aneurizme trbušne aorte, a samo u julu je bilo čak 15 intervencija.

Zbog toga se u bolnicama u Kruševcu, Novom Pazaru i Zaječaru i KBC Bežanijska kosa u Beogradu organizuje skrining za sve građane starije od 50 godina.

Brojevi telefona za zakazivanje pregleda

Opšta bolnica Kruševac – 037 414509
Opšta bolnica Novi Pazar – 020 5150230
Zdravstveni centar Zaječar – 066 8238458
KBC Bežanijska kosa – 066 8231843

Pregledi se mogu zakazati od 8 do 13 časova.

"Tako da ćemo u narednih mesec dana imati preglede u tim bolnicama, pregledi će se zakazivati, i uz našu pomoć će tamo lekari raditi pregede i pokazati da li to može da se organizuje na lokalnom nivou, što je od velikog značaja. Ukoliko se to dokaže, imaćemo mrežu ustanova u celoj zemlji. U prošloj pilot kampanji pregledali smo oko 4.000 osoba, oko 200 je imalo aneurizmatsku bolest, od toga 20 je bilo za operaciju", naveo je dr Igor Končar sa Klinike za vaskularnu hirurgiju UKCS.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pozvala je sve koji su u porodici imali takve pacijente da odu na pregled.

"Šta time izbegavate, izbegavate da vam time život bude ugrožen zbog nemarnosti, zbog toga što niste otišli negde da se pregledate, što vam je bilo omugućeno, da postajete hitan slučaj. Molim sve. Potpuno je druga priča kada čovek dođe na planiranu operaciju, i kada dođe u ko zna kakvom stanju, na neplaniranu operaciju", poručila je Grujičićeva.

BONUS VIDEO

POBEDILA RAK, RODILA DETE DOK JE BILA U KOMI, A ONDA USLEDILA ČAROLIJA! Potresna priča hrabre Milice Petrović: Jedva sam izdržala Kurir TV

(Mondo/RTS)