U Srbiji je sve veći broj dece obolele od velikog kašlja, u narodu poznatija kao "bolest od 100 dana". Prema zvaničnim podacima najviše je obelele dece uzrasta do 12 meseci, ali sve je više i školske dece od 10 do 14 godina. Tokom 2021. i 2022. godine registrovano je samo pet slučajeva u Srbiji, a samo ovog oktobra registrovano je čak 78 obolelih od velikog kašlja. Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da ih je iznenadio veliki kašalj.

"To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo. Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano”, kaže Dučić.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o najmlađim pacijentima, a najčešće se javlja u novorođenačkom uzrastu i u ranom dojenačkom uzrastu. Dučić napominje da su svi ti pacijenti dobro prošli. Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna, međutim problem je što se ne vrši revakcinacija i roditelji se sa decom ne javljaju redovno na revakcinaciju. "Javlja se taj prozor kada se pacijenti zaražavaju i oboljevaju od velikog kašlja", rekao je dr Dučić.

Što se tiče drugih infekcija, ima i obolelih od koronavirusa. “Ima sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta sa koronavirusom poslednjih meseci“, kaže Dučić.

Dučić kaže da u ovom trenutku kada govorimo o pregledima kod pedijatara najčešće su u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

"Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenja i pacijenti kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima upućuju se na lečenje na Dečiju kliniku. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija", rekao je on.

Dučić je naveo podatak da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno je zbrinuto, a dijagnostičkih procedura – tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.

"Ima puno dece koja boluju od malignih oboljenja, ima puno dece sa svim ostalim anomalijama", rekao je Dučić.

BONUS VIDEO

"VRATILA SE DEČIJA BOLEST OD 100 DANA!" Milićević otkrio: Raste broj slučajeva, intezivan je kašalj, a MOŽE DOĆI DO GUBITKA SVESTI Kurir televizija

(Mondo)