Praznik Svetog arhangela Mihaila, poznatijeg kao Aranđelovdan, danas slave Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Ovo je druga najčešća slava u Srbiji. Prva je Sveti Nikola.

Prema crkvenom predanju, Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i njegovo ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, dok reč "angelos" označava vesnika, anđela. Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci.

Kakva će biti godina može da se odredi na osnovu vremenskih uslova, kako kaže narodno verovanje. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. Brojni običaji se vezuju za ovaj praznik. "Obavezno idite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo se, kako se kaže, otvara za molitive".

Takođe se veruje da za ovaj praznik ne treba da se sprema žito jer je jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem. Patrijar Pavle je govorio da se to obavezno mora raditi. "Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih", objasnio je.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao. U nekim krajevima Srbije Arhangela Mihaila smatraju i zaštitnikom stočara. Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija SENZACIONALNO OTKRIĆE U SREMSKOJ MITROVICI Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova MAĐARSKI IZVOR UPUĆUJE NA OVU SVETITELJKU

(MONDO)