• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPC I VERNICI DANAS SLAVE SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG! Nikako ne uzimajte konac u ruke: Ako prekinete nit MOŽE BITI KOBNO

Autor Ivana Vlajković

SPC i njeni vernici slave Svetog Jovana Zlatoustog.

 Sveti Jovan Zlatousti 26 novembar 2023 Izvor: YouTube/Printscreen/ ИстиноЉубље - дела Светих отаца

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Zlatoustog. U crkvenom kalendaru ovaj praznik je obeležen crnim podebljanim slovom.

Na Jovana Zlatoustog se izbegava svako korišćenje konca, vunice, strune, tj. šivenje, pletenje, vezivanje. Veruje se da onaj ko tada prekine nit (konac) time prekida i svoj život. Pošto u srpskom narodu Sveti Jovan važi za učenog sveca, veruje se da je na dan kada on slavi dobro uzeti knjigu u ruke i pročitati bar neki njen deo.

U pojedinim krajevima Srbije, žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac. Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, za to vreme konac stoji na ruci, a ako pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.

Sveti Jovan Zlatousti je u tajne hrišćanstva ušao nakon smrti roditelja, kada se zamonašio. Taj svečani čin pratili su lično apostoli koji su ga blagosiljali i prorekli mu veliku službu, veliku blagodat i veliko stradanje. Rođen je u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski.

U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika (385). Kao đakon piše "O sveštenstvu" (delo neprevaziđeno do danas), a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. Propoveda svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:41
NAŠA CRKVA JE VELIKI GREŠNIK! Drašković ogorčen na SPC: Vladika Nikolaj pisao odu Hitleru NIKADA NISU OSUDILI ZLOČINE NAD SRBIMA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladan

srecna slava svima pa i meni

Admiral Armagedon 🤙

@Vladan Bolje nešto da radite i da počnete da doprinosite ovoj državi umesto što stalno nešto slavite samo da ne bi radili! Japanci imaju samo jedan jedini praznik pa i tada rade!!

special image