Grad Novi Sad kontinuirano vodi brigu o kvalitetnom odrastanju najmlađih sugrađana.

Kroz brojne projekte i aktivnosti, različite manifestacije, festivale namenjene deci, programe Dečije nedelje, aktivnosti koje se održavaju u Kulturnim stanicama, vodi se računa da kvalitetan sadržaj kulturei umetnosti stigne do dece u svim delovima grada, ne samo u njegovom centralnom delu.

Na ovaj način, radom na decentralizaciji kulture, svi novosadski mališani imaju priliku da učestvuju u gradskim dešavanjima namenjenim najmlađima.

Takođe, Novi Sad je jedan od prvih gradova koji je obezbedio besplatne gradske vrtiće za svu decu, dok se za privatne vrtiće dodeljuju subvencije.

Značajno je napomenuti i to da zahvaljujući podršci Grada svi đaci prvaci na teritoriji Novog Sada dobijaju besplatne udženike.

Izgradnjom i rekonstrukcijom vrtića i školskih objekata omogućavaju se bolji uslovi za rad, kako deci tako i zaposlenima u ovim ustanovama.

Za zdravo odrastanje potrebno je da deca svoje slobodno vreme provode na otvorenom prostoru.

Kako bi im se za to obezbedili adekvatni uslovi u gradskoj sredini, izgrađena su brojna dečija igrališta u svim delovima grada, uređeni su dosadašnji i izgrađeni novi parkovi, uređene su blokovske površine i sve to je prilagođeno njihovim potrebama. Isto tako, dečija igrališta urađena su i u prigradskim naseljima.

Deca su budućnost svake zemlje i budućnost svakog grada. Samo ulaganjem u tu budućnost, stvarajući deci povoljne uslove prvenstveno za bezbrižno i lepo detinjstvo, a kasnije i odrastanje, moći ćemo od njih stvoriti dobre ljude kojima ćemo se ponositi, ali i koji će takođe biti ponosni na svoju zemlju i svoj grad.