• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kiselo mleko je možda ređe ali ispravno

Kiseli mlečni proizvodi u Beogradu mikrobiološki su ispravni, dok oko 15 odsto ima manje ili više masnoće nego što je navedeno na deklaracijama.

Prema rezultatima istraživanja koje je naručio Pokret za zaštitu potrošača kiseli proizvodi od mleka dobrog su kvaliteta ali je njihov kvalilet pogoršan u odnosu na ranija istraživanja.

Hemijska analiza je pokazala da pet od 33 uzoraka ne zadovoljava hemijske parametre kvaliteta i to: subotički jogurt od 3,2 odsto mlečne masti, subotičko kiselo mleko od 3,2 odsto mlečne masti, subotička kisela pavlaka od 20 odsto mlečne masti, jogurtno kisela pavlaka niške mlekare sa 20 odsto mlečne masti i kisela pavlaka proizvođača Milkop iz Raške od 20 odsto mlečne masti.

Analiza je pokazala da svi ti proizvodi sadrže manje ili više mlečne masti nego što je nevedeno na deklaraciji.

Istraživanje je pokazalo da su jogurti uglavnom vrlo dobrog kvalita, a da je ekstra kvalitata jogurt mlekare Granice iz Mladenovca od 2,8 odsto mlečne masti.

Kisela mleka i kisele pavlake su prosečno zadovoljavajućeg kvaliteta a ekstra kvaliteta je kiselo mleko Somboled iz Sombora dok su ekstra kvaliteta kisele pavlake "moja kravica" koju proizvodi Imlek od 12 odsto mlečne masti, pavlaka kompanije Kuč iz Kragujevca od 20 odsto mlečne masti i pavlaka mlekare Šabac od 20 odsto mlečne masti.

Stručna komisija koja je ocenjivala proizvode od mleka vrednovala je boju, miris, ukus, konzistenciju i opšti izgled.

Istraživanje je obuhvatilo 12 uzoraka jogurta, osam uzoraka kiselog mleka, devet jogurtne kisele pavlake, dva probiotska uzorka i dva kefira.

Istraživanje je uradio Fakultet veterinarske medicine u Beogradu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image