• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE SVETOG AMVROSIJA: Narodno predanje prihvatila je i crkva, a evo šta ono kazuje!

Autor Nevena Davidović

Napisao je poznatu hrišćansku pesmu "Tebe Boga hvalim"

 Sveti Amvrosije 2023 Izvor: spc.rs/screenshot

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Amvrosija. Bio je episkop mediolanski (milanski), čiji je otac bio carski namesnik Galije i Španije, neznobožac, dok mu je majka bila hrišćanka. Po predanju, dok je još bio u kolevci, na njega se spustio roj pčela, i sipao med u njegova usta.

I još kao dete pružao je ruku i govorio proročki: "Celujte, jer ću i ja biti episkop". Po smrti oca svoga car ga postavi za svog namesnika Ligurijske oblasti, u kojoj Mediolan beše glavni grad. Utvrdio je pravoslavnu veru, pisao knjige a legenda kaže da je spavao malo i neprestano se Bogu molio. 

Napisao je poznatu hrišćansku pesmu "Tebe Boga hvalim". Otkrio je mošti svetih mučenika Protasija, Gervasija, Nazarija i Kelsija. Bio je blag i dobar prema malim ljudima, ali se nije plašio da kazni velike koji su činili greh, kaže predanje. Tako je izopštio caricu Justinu a Maksima tiranina i ubicu prokleo.

Za vreme boravka svetog Amvrosija u Rimu jedna ugledna žena, koja je živela s one strane reke Tibra, zamoli svetitelja da odsluži Božanstvenu liturgiju u njenom domu. Kada je za to doznala neka druga žena, od bolesti slaba i nemoćna, naredi da je odnesu tamo; i kada je dotakla, kaže predanje, rizu dok se molio istog trenutka je ustala zdrava. I pronese se glas o tome čudu po celome Rimu.

Sveti Amvrosije bio je i veliki pokrovitelj monaštva te je mnogo truda uložio je oko uređenja ženskih manastira. Narodno predanje, koje i crkva prihvatila, kaže da je mrtve vaskrsavao, da je i ljudi isterivao đavole te da je lečio bolesne i prorokovao budućnost. Umro je oko Vaskrsa 397. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:45
VERSKI ANALITIČARI O IZBORU NOVOG PATRIJARHA SPC: Da li se kao i sve drugo može namestiti? (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image