Prva kiša meteora, odnosno zvezda padalica dostići će vrhunac naredne noći između 3. i 4. januara posle ponoći i nastaviće se ka jutarnjim satima. Reč je o meteorskom roju Kvadrantidi. Oni su aktivni još od 28. decembra i trajaće sve do 12. januara.

"Meteorski rojevi i "kiše“ koje ih prate su spektakularni događaji koje možemo da pratimo nekoliko puta godišnje, a početkom svake godine na nebu se mogu videti Kvadrantidi“, navodi saradnica u Istraživačkoj stanici „Petnica“, Debora Pavela.

Meteori su svetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju. Ukoliko ne sagore do kraja i uspeju da padnu na tlo, nazivaju se meteoriti. "Kada, primera radi, kometa počne da se raspada, njeni delići se kreću u njenoj orbiti i formiraju svojevrstan roj, koji kada uđe u atmosferu počne da sagoreva“, objašnjava Pavela.

Konkretno sa ovogodišnje Kvadrantide, rečeno je da će ih biti oko 120 svakog sata, ali to bi bio slučaj samo u slučaju idealnim uslova. "Kada ne bi bilo oblačno, kada ne bismo imali Mesec ili svetlosno zagađenje i kada bi taj radijant iz kog dolaze bio u zenitu, odnosno tačno iznad nas. Nažalost, mi nećemo videti tu količinu meteora“, ističe Debora Pavela.

BONUS VIDEO: MONDO je pričao sa pravom astrounautkinjom!

(Mondo/RTS/M. Š.)