Izvršni direktor snabdevanja u Elektroprivredi Srbije Radovan Stanić kaže za da je EPS odlučio da produži rok za plaćanje novembarskog računa za struju do 29. januara, do kada će građani moći da ostvare popust od pet odsto. Intenzivno se radi i da se omogući elektronsko plaćanja računa za struju, ističe Stanić, koji očekuje da će tokom sledeće nedelje početi da radi portal "Uvid u račun". Ističe da se reklamacije zasad, pisanim putem, mogu dostaviti na šalterima EPS-a. Ove godine neće biti poskupljenja struje, potvrdili su EPS i Ministarstvo energetike. Elektroprivreda se oporavlja od decembarskog sajber napada, koji je otežao isporuku i naplatu novembarskog računa za struju domaćinstava.

Screenshot_2.jpg
RTS / Printscreen Ove godine neće biti poskupljenja struje, potvrdili su EPS i Ministarstvo energetike.

Radovan Stanić je rekao da njihovi IT stručnjaci "maksimalno" rade na zaštiti sistema i podataka, ali podseća da EPS ne sprovodi istragu zbog hakerskog napada. "Prioritet u ovom trenutku je postizanje bezbednosti sistema i podataka", poručuje Stanić. Prema njegovim rečima, intenzivno se radi i da se omogući elektronsko plaćanja računa za struju.

"Očekujemo da ćemo tokom sledeće nedelje biti u prilici da saopštimo da portal Uvid u račun radi. Akcenat je na povećanju bezbednosti okruženja da bi podaci kupaca bili zaštićeni", kaže Stanić.

Stanić ističe da je EPS pre Nove godine odštampao i isporučio račune za struju.
RTS / Printscreen 

Stanić ističe da je EPS pre Nove godine odštampao i isporučio račune za struju domaćinstvima "Pošti", kao i da očekuju da su ovih dana stigli na prave adrese. "Vanrednim angažovanjem svih zaposlenih, uspeli smo da taj posao završimo do kraja. Znajući da posao na vreme nije završen, došlo je do pomeranja roka za plaćanje", navodi Stanić.

Stanić navodi da je EPS u ovom trenutku doneo novu odluku da se rok za plaćanje novembarskog računa pomera na 29. januar, kada je rok za plaćanje i decembarskog računa za struju. "Svi kupci koji do tada izmire račune, moći će da ostvare popust od pet odsto. Smatramo da na taj način izlazimo kupcima u susret, jer ne smeju trpeti zbog naših problema, koji su uzrokovani hakerskim napadom", ističe Stanić, dodajući da će decembarski račun stići na vreme.

Reklamacije na šalteru

Stanić napominje da hakerski napad nema veze sa načinom obračuna, koji je posledica očitavanja brojila za mesec dana, ističući da je zasad otežano rešavanje reklamacija. "Građani mogu reklamirati račune za struju pisanim putem na šalterima. Kad god je podnesu, biće razmatrana s dužnom pažnjom", ukazuje Stanić.

Ističe da su popusti i olakšice obračunati najugroženijim građanama i penzionerima i za oktobarski i novembarski račun za struju. "Ako neko nije dobio popust, može podneti reklamaciju. Niko neće biti oštećen, ako je bilo problema", objašnjava Stanić.

Govoreći o naplati, Stanić kaže da, s obzirom na situaciju, nisu nezadovoljni. "Građani razumeju situaciju, odazivaju se i plaćaju račune. Odbranićemo se od sajber napada. Molimo za strpljenje i zahvaljujemo se na razumevanju", zaključuje izvršni direktor snabdevanja u EPS-a Radovan Stanić.

BONUS VIDEO: EPS PRODUŽIO ROK ZA PLAĆANJE RAČUNA

EPS PRODUŽIO ROK ZA PLAĆANJE RAČUNA, ostvarite popust do OVOG datuma! Spanić: Odluka donesena jer su građani redovne platiše!  Kurir televizija

(Mondo/RTS/M. Š.)