• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LETOVANJE PAPRENO, OVO SU CENE U POPULARNIM DESTINACIJAMA: Evo kako da letujete DUPLO jeftinije, ima jedna caka

Autor Ivana Lazić

Letnji aranžmani naredne godine sigurno će biti skuplji, navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta,

 Skuplje cene letovanja 2024 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cene letovanja ove godine biće veće i do 20 odsto! Letovanje u Turskoj, u Kušadasiju, u maju ove godine košta od 325 evra sa autobuskim prevozom i smeštajem, dok u sezoni odmor u ovom mestu u hotelu košta čak 1.766 evra po osobi za osam dana.

Oni koji već znaju kada će i gde provesti letnji odmor, ukoliko do kraja januara uplate aranžman, mogu ostvariti popust i do 50 odsto. Letovanje u Hurgadi ove godine sa avio-kartom iznosi od 550 evra u maju, dok je u sezoni sedam dana od 1.300 po osobi.

Ljubitelje Španije letnji odmor će koštati od 690 do čak 1.934 evra po osobi u sezoni. Među ponudama se može naći i Kipar, gde sedam noći u junu košta od 725 evra za kartu i polupansion.

Ipak, najveći broj naših turista tokom leta tradicionalno odlazi u Grčku, gde se apartmanski smeštaj u maju može naći od 100 evra do 750 evra, koliko iznosi sredinom jula, u jeku sezone, za deset dana. Znatno jeftiniji smeštaj platiće oni koji planiraju odlazak na Crnogorsko primorje, gde dan u apartmanu košta od 30 evra pa naviše, u zavisnosti od opremljenosti objekta i mesta.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, za Kurir kaže da će letnji aranžmani naredne godine sigurno biti skuplji.

"Sve će biti skuplje, to je neminovnost jer živimo u vremenima kada postoje velike krize zbog rata koji dosta utiče na cenu goriva, a sve to se odražava i na cene hotela i privatnog smeštaja. Ovogodišnja poskupljenja zavise od destinacije, ali i od samog aranžmana, ali procene su da su letovanja skuplja do 20 odsto. Na primer, apartmanski smeštaj u Grčkoj je skuplji od pet do 12 odsto. To i nije toliko mnogo ako se uzme prosečna cena privatnog smeštaja koja je prošle godine bila od 400 do 600 evra i na to se doda još 40 do 60 evra.

Cene letnjih aranžmana

Mesto Cena

Kušadasi 325-1.766*
Nei Pori 100-530
Platamon 155-520
Leptokarija 170-620
Pefkohori 140-750
Tasos 150-750
Lefkada 200-400
Crna Gora od 30 (po danu)
Hrvatska od 62 (po danu)
Hurgada 550-1.300
Španija 690-1.934
Kipar od 725

Međutim, prema njegovim rečima, hoteli su skuplji do 15 odsto.

"Ono što je drugačije ove godine u odnosu na prošlu jesu boravišne takse, koje su u Grčkoj skočile sa 0,5 na 1,5 evra. U hotelima su one od tri do deset evra, u zavisnosti od broja zvezdica. Sve su ovo još uvek posledice korone iako se nadamo da ćemo krajem ove godine izaći iz te krive", naglašava Seničić i dodaje:

"Ipak, najveća poskupljenja ove godine imaju avionski aranžmani, koji su veći od 12 do 20 odsto. Što se tiče autobuskog prevoza, cene karata su veće do 10 odsto. Trenutno su aktuelni i popusti do 50 odsto za one koji sada uplate, ali treba da vode računa o uslovima otkazivanja i treba obavezno da uzmu polisu osiguranja. Kako se bliži kraj januara, a onda i februar, popusti će biti sve manji - zato je savet uplatiti sada po najboljoj ceni i pronaći dobru ponudu, a ne čekati popularne last minut ponude", navodi on.

Skuplja boravišna taksa u Grčkoj

Od 15 evra do 10 evra za apartmane, pa do 100 evra za hotele

Na Fejsbuk stranici Grčka uživo objavljeno je da će boravišna taksa za najjeftinija noćenja u apartmanima umesto dosadašnjih 0,5 evra za noć iznositi 1,5 evra. To znači da će četvoročlana porodica za 10 dana odmora u Grčkoj samo za turističku taksu za boravak u iznajmljenom smeštaju morati da plati 15 evra, umesto dosadašnjih pet evra.

Taksa za noćenja u hotelima s pet zvezdica će poskupeti sa četiri na deset evra za noć. Inače, turistička, odnosno boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu/noćenju, i to po smeštajnoj jedinici ili po osobi, u zavisnosti od zemlje do zemlje. U Grčkoj je obračunavaju po smeštajnoj jedinici.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa tri zvezdice biće podignuta na tri evra dnevno, što će biti trošak od 30 evra na cenu sobe za 10 dana odmaranja. U hotelima sa četiri zvezdice taksa će biti sedam evra dnevno, tako da će cenu desetodnevnog najma sobe praktično podići za 70 evra. Turistička taksa za boravak u hotelima sa pet zvezdica biće podignuta sa četiri na 10 evra dnevno, na osnovu čega će letovanje biti skuplje za 100 evra.

Bonus video:

Pogledajte

00:51
FIZIČAR OTKRIO ŠTA NAJVIŠE UTIČE NA KRETANJE VODE! Horor u Grčkoj koji ledi krv u žilama: Ljudi doživljavaju more kao mirnu vodu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Kurir, Mondo, I.L.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image