Miloš Ilić (27) iz Šantarovca kod Jagodine, posle završene srednje škole u Svilajnci, vratio se u rodno selo. Tu je vrlo brzo zasnovao porodicu, a zajedno sa ocem bavi se poljoprivredom od koje živi.

"Pored svojih predaka i pored svog oca zavoleo sam taj posao od malena, od malih nogu. I iskreno da vam kažem, želim da ostanem na selu, da ovo domaćinstvo još više unapredimo. Ujutru svakako imam obaveze oko stoke, oko krava, imamo ovce, svinje za svoje potrebe. Prvo se nahrane životinje, srede, pa posle kreću poslovi koje smo planirali u njivi i kući", kaže Miloš.

Srce ga ne vuče ka gradu, jer u svom Šantarovcu ima sve što mu je potrebno za srećan život.

"Život je, da kažem, lep na selu, bez buke, bez ograničenja, svoje vreme možete sami da organizujete. Čist je vazduh, prostranstvo je veće, priroda. Imamo fudbalski klub u selu, tu omladina, igra fudbal nedeljom, pa malo se opusti. Imamo lovce, lovački dom, u domu ima stoni tenis, pikado, ostale zanimacije, znači uvek se nešto dešava", kaže Miloš.

Iako je postojala opcija da ode na fakultet zbog svoje odluke da ostane na selu, nije se pokajao. Pored toga što radi za svoju porodicu, svojim zalaganjem, učestvuje i u razvoju svog sela.

"Omladina tu i selo često se odazove tim, da kažem, aktivnostima u selu koje mi sprovodimo, da bi, eto, nama još više poboljšali i ulepšali život i to slobodno vreme da iskoristimo na pravi način", kaže Miloš.

Sa suprugom Katarinom ima dve ćerke, šestogodišnju Sofiju i jednogodišnju Isidoru. Starija uživa u prirodi, životinjama i svemu što je okružuje.

"Pomažem tati, igram se sa sestrom i malo idem na polje da se igram", kaže starija Sofija.

Miloševi planovi su da i dalje doprinosi svojoj porodici kao i da unapređuje posao kojim se bavi. Svim mladim ljudima koji žive na selu poručuje da ne odlaze iz njega, već da ga svojim ostankom na njemu čuvaju. Kako je Miloš sam rekao, od svog ognjišta nema ni lepšeg, ni boljeg.

(b92, Mondo, I.L.)