Danas su izneta hitna upozorenja na katastrofalno loše vremenske prilike u Rumuniji, a te vremenske prilike praćene su vetrom i planinskom mećavom. Upozorenje je stupilo na snagu danas u podne i važi do ponedeljka uveče. Pojačan vetar se očekuje u naredna dva dana, snežene padavine, kako se navodi, biće umerene, a mećava u visokoplaninskom području.

U visokim planinskim predelima, uglavnom na nadmorskim visinama iznad 1.500 m, udari će prelaziti 90-110 km/h, vidljivost će biti smanjena i biće mećava, piše digi24.ro. Počevši od večeri, očekuje se umerena količina padavina, do 15 l/m2. Preovladavaće kiše, koje će prouzrokovati otapanje i izdavanje vode u snežnom sloju, a iznad sneg tek u područjima iznad 1.500 m.

Sutra, 5. februara očekuje se pojačanje vetra u većem delu zemlje, količinski umerene padavine na planinama. Tokom celog ponedeljka vetar će u većem delu zemlje jačati. U planinskom području prolazno će biti umerenih padavina. Preovladavaće kiše koje će usloviti otapanje i popuštanje vode u snežni sloj, a snežna mećava se očekuje tek iznad 1.700 m. Napomena: Na planinama će vetar u narednim danima jačati, a lokalno i povremeno i na ostatku teritorije.

Kontinuirano pojačavanje vetra i snežne mećave u visokom području Karpata. U visokom području duvaće jak vetar, sa udarima oko 120 km/h, biće mećava i veoma slabe vidljivosti.

Vreme u Srbiji

U utorak pretežno sunčano i vrlo toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura će ponegde dostizati 20°C. Vetar slab južni, jugozapadni i zapadni. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 0°C do 9°C, a maksimalna od 16°C do 20°C. Uveče suvoi relativno toplo. Temperatura u 22h od 6°C do 12°C. Toplo vreme za ovo doba godine se zadržava do kraja sedmice uz par stepeni nižu temperaturu u sredu i četvrtak, a u petak i subotu ponovo blizu 20°C.

BONUS VIDEO:

Nevreme Zvezdara  MONDO/Stefan Stojanović

 (K1info/MONDO/J.D.)