Humani moler iz LjigaŽeljko Šutuljić, pogođen položajem trudnica i porodilja u Srbiji, odlučio se da pomogne i svoje zanatske usluge ponudi Gradskoj bolnici na Zvezdari. Želja mu je da sredi zidove na odeljenju patologije trudnoće, a pronašao je i sponzore koji će donirati materijal. Pre svega čovek, onda otac, pa tek onda moler, Željko - odlučio se na ovako nešto zbog "boljeg sutra" porodilja i trudnica. Za Princip magazin podelio je kako je došao na ovu ideju.

"Žene, majke, sestre, supruge, ćerke… rađaju i rizikuju svoje živote kako bi na svet donele naše potomke. Pomno sam pratio slučaj Marice iz Sremske Mitrovice koja je zbog akušerskog nasilja ostala bez bebe, ali sam i čitao šta su sve žene podelile na društvenim mrežama. Malo je reći da sam bio šokiran i do tada, zaista nisam znao kroz šta sve žene prolaze. Sve me je to dovelo do velike tuge i kada sam razgovarao sa suprugom, ona je predložila da uradim nešto. Setili smo se doktorke Svetlane Erić jer ona rukovodi odeljenjem patologije trudnoće, pozvali smo je i pitali da li je izvodljivo da sredim zidove na tom odeljenju", objašnjava on.

moler Željko  (1).jpg
Željkoarta instagram 

Pre nekoliko dana je bio u porodilištu na Zvezdari kako bi proverio šta mu je sve neophodno od materijala.

"Napravio sam okvirni plan i odmah pozvao poznanike i firme koje imaju materijal i neki od njih su odmah pristali. Bilo je naravno i onih koji nisu hteli da učestvuju, ali sve je to život, a moje je da uradim posao koji sam zamislio", rekao je Željko i dodao da je proširio svoj plan na još “nekoliko zidova”.

moler Željko  (2).jpg
Željkoarta instagram 

Putem društvenih mreža je pozvao sve koji žele da pomognu. Kada obnove zidove, neophodno je i 15 ormarića i noćnih stočića za lične stvari koji bi stajali pored kreveta.

"Ne želim sa parama da imam dodira, pa iz tog razloga nema novčanih donacija, sve je u vidu materijala i mojih ruku. Kada sam video kupatila na odeljenju, poželeo sam i to da se sredi, ali jako je teško pronaći sponzore i ljude koji žele da izdvoje svoje vreme. Sve ja to razumem. Moji radovi će možda trajati sedam dana, ali teško je to sada proceniti jer su zidovi visoki i u lošem stanju", iskren je Šutuljić.

moler Željko  (4).jpg
Željkoarta instagram 

Radove planira da počne oko 8. marta, na Dan žena, ali još uvek nema sav potreban materijal. Zato poziva sve koliko mogu da pomognu.

"Znam šta treba od materijala, jer sam bio u bolnici. No, da li trebaju neke druge stvari, kao što su dušeci i posteljina, to ne znam, ali svakako ne može da škodi. Ja sam pre svega hteo da ponudim svoje usluge, odnosno ruke i rad, ali kada smo već krenuli u dalju priču, molim sve da se pridruže kako bi pomogli našim trudnicama, porodiljama, majkama, ali i medicinskom osoblju. Nikome nije prijatno ni da radi, a ni da živi u zapuštenom prostoru. Moj rad, kako su umeli naši preci da kažu 'sa 10 prstiju' je samo mali doprinos svima", kazao je Šutuljić.

BONUS VIDEO:

"HEROJSKO DELO!" Vatrogasci odali prizanje moleru Pavlu i hrabrim momcima (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Princip magazin/MONDO/U. M.)