Međunarodni dan maternjeg jezika nije samo praznik koji slavi jezičku raznolikost širom sveta, on predstavlja i priliku da upoznamo različite kulture kroz jezik kao ključni deo identiteta jednog naroda.
Svakog 21. februara, još od 1999. godine kada je UNESCO počeo sa obeležavanjem, ovaj datum predstavlja razlog okupljanja kako bi se slavili različiti jezici, kulture, tradicije i višejezičnost, ističući važnost razumevanja, poštovanje i prihvatanje svih specifičnosti koje jedna kultura nosi sa sobom. Baš kao i svako od nas.
Jezik predstavlja osnovno sredstvo komunikacije i kao što u svetu ne postoje dve iste osobe, svaki je na svoj način autentičan. Dijalekti, raznolikosti vokabulara su samo neki od elemenata koji određuju jedinstvo svakog, a različitosti treba negovati. Baš kao jezička raznovrsnost koja ima moć da nas odvede na putovanje kroz daleke zemlje i kulture kako bismo je bolje upoznali i istražili, tako i BeanZ cafe slavi različitosti svakog od nas i prenosi različite tradicije i ukuse koji su utkani u svako pojedinačno zrno, koji će nam pomoći da istražimo sebe. Svaka šoljica omiljenog BeanZ espresa nosi sa sobom autentičnu priču farmera koji su posvetili svoje živote uzgoju i berbi najkvalitetnijih zrna na svojim malim farmama. Upoznajmo neke od njih:
Luiz Alberto iz Brazila - U bujnom zelenilu brazilske prašume, Luiz Alberto ponosno uzgaja 100% arabiku, sorte žuti burbon. Rezultat je kafa neodoljive arome crne čokolade, karamele i pečenih badema.
Eduardo iz Nikaragve – Eduardo je predstavnik šeste generacije koja upravlja porodičnom pantažom, kroz tradiciju uzgajanja 100% arabike karakteristične po notama crne čokolade I slatkoće sušenog voća.
Rameš iz Indije - Plantaže Rameša, smeštene u senci bujnog drveća, donose nam 100% robusta kafu niske kiselosti, sa notama orašastih plodova, začina i crne čokolade.
Digner iz Tanzanije - U podnožju Kilimandžara, Digner uzgaja 100% arabiku na porodičnoj farmi, koja je počela sa 100 malih stabala kafe, a danas obezbeđuje bolji život za svoju porodicu I stanovnike ovog područja. Bogato zemljište i pogodna klima stvaraju uslove za uzgoj afričke kafe, koja odiše notama crne čokolade, crnog čaja i šumskog voća
Maria iz Kolumbije – Na svojoj farmi uzgaja 100% arabiku, voćnih nota i aroma mlečne čokolade i breskve, sa željom da svako ko popije njenu kafu pomisli na prelepe predele Kolumbije.
Katungu iz Konga – Katungu uzgaja 100% arabiku sa željom da svako ko popije njenu kafu oseti ljubav i strast sa kojom je ona proizvedena. Na svojoj farmi uzgaja i banane, koje svojom senkom pružaju savršene uslove za kafu neodoljivih aroma crne čokolade, tropskog voća, crnog čaja i karamele.
Izvor: Instagram/beanzcafe_serbiaNaši farmeri nisu samo proizvođači kafe, oni su čuvari tradicije i različitosti koji s ljubavlju i strašću brinu o svakom zrnu, prenoseći deo svoje kulture i nasleđa kroz svaku šoljicu BeanZ kafe.
Dok slavimo Međunarodni dan maternjeg jezika, slavimo i raličitosti svakoga od nas i ne zaboravimo da lepota leži u razumevanju i poštovanju baš tih različitosti. One su naša “lična karta”, ono što nas izdvaja od ostatak sveta.
BeanZ cafe će vam pomoći da probudite i istaknete sopstvenu različitost u šoljici kafe i da je slavite svakoga dana.