Najviši vrh Kilimandžara, Uhuru, koji se nalazi na 5.895 metara nadmorske visine, uspešno je osvojilo dvoje mladih valjevskih alpinista, Ljubica Milić i Filip Lukić iz Planinarskog društva "Magleš". Na putu do krova Afrike bili su u ekspediciji od 18 planinara, koju je okupilo Udruženje "Abonos" iz Banjaluke.

Valjevka Ljubica Milić planinarima se pridružila sa namerom da stigne do vrha Kilimandžara. Za manje od godinu dana postigla je cilj. Doživljaj Tanzanije i uspon na 5.895 metara, koji je trajao pet dana, promenili su joj pogled na svet.

"Ima dosta buba, insekata, ima tako nekih stvari, velikih guštera, mislim tu sam se onako uplašila i mislila sam, hajde, samo da odem na tu planinu. Kad smo prošli i planinarenje i Safari i to sve, poslednji dan sam mislila volela bih da ovde ostanem. Postoji ta razlika u meni. Znači, ja sam bila drugačija osoba na početku i na kraju čitavog putovanja", kaže Ljubica Milić, članica PD „Magleš" iz Valjeva.

Filipa Lukića iz Valjeva planinski vrhovi privlače od malih nogu. Mada je osvojio i najviši vrh Španije na ostrvu Tenerefe, poslednjih sedam sati noćnog uspona do krova Afrike pomerili su granice samomotivacije. "Svaki udah je bitan. Brzina kojom se krećemo je bitna, jer kad bi kretali se malo brže, teško bi uspeli. Ne postoje ni pauze, temperature je takva da bi se smrzli u mestu, a opet ne krećemo se dovoljno brzo da bi se zagrejali. Što pre izađemo gore, pre ćemo videti Sunce i biće nam toplije. Tako da možda je neki vid bio motivacije. Kad nas je Sunce ogrejalo ujutru, spao je neki kamen", navodi Filip Lukić, člani PD „Magleš" iz Valjeva.

Sa vrha Uhuru silazak traje dva dana. Za Ljubicu to je bio još veći izazov. "To je sitan kamen, sipar i onda to više liči na skijanje, nego na silaženje. Meni su pomogla dva vodiča, zapravo. Kad sam silazila, malo su me držali za ruku, pa smo tako malo njihali. Prošlo je super", kaže Ljubica Milić, članica PD „Magleš" iz Valjeva.

Na nadmorskoj visini Valjeva Ljubica je lekar, a Filip veb dizajner. Planinarsko društvo "Magleš", koje postoji 75 godina, ponosi se svojim alpinistima. U Planinarskom savezu Srbije oni su sada i potvrdili status sportista - visokogoraca.

BONUS VIDEO: Radnik GSS upozorava: Bez ovih stvari NIPOŠTO ne idete na planinarenje!

SAMOPOUZDANJE MOŽE BITI VAŠ NEPRIJATELJ! Radnik GSS upozorava: Bez ovih stvari NIPOŠTO ne idete na planinarenje!  kurir televizija

(Mondo/RTS/M. Š.)