• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAPISAO VAŽNU KNJIGU! SPC i njeni vernici danas slave Jovana Lestvičara

Autor Ivana Vlajković

SPC i vernici slave Jovana Lestvičara.

 Beogradjanka-18.jpeg Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju svetog prepodobnog Jovana Lestvičara. Sa svojih 16 godina je došao na Sinajsku goru gde je i ostao. Prvo je bio poslušnik nakon čega je postao i iguman manastira.

Bio je iguman do svoje 80. a preminuo je 563. godine. Proveo je 19 godina u poslušništvu kod svog duhovnog oca Martirija. Posle smrti svog duhovnika, povukao se u pešteru gde je u velikim podvizima, proveo još 20 godina. Njegov učenik Mojsej je jedanput zaspao u hladu ispod nekog kamena.

Kada je sveti Jovan video iz svoje ćelije da mu je učenik u opasnosti, počeo je da se moli Bogu za njega. Tada se Mojsej probudio i pomerio sa onog mesta, nakon čega se kamen pomerio i pao, što bi ga zasigurno ubilo. Kada je došao kod svog učitelja, bio mu je mnogo zahvalan i rekao mu je da ga je sanjao kako ga zove, i tada se probudio i skočio. Da nije skočio, kamen bi ga ubio.

Ubrzo ga je bratija postavila za igumana manastira. Tako je jednom čuo prekor, da pričaju za njega da je mnogoglagoljiv. Nije se naljutio, ali celu godinu nije ni sa kim progovarao, dok ga braća ne umoliše, da progovori i nastavi da ih uči svojim mudrostima. Za vreme svojih podviga, napisao je mnoge knjige od kojih je najpoznatija "Lestvica", koja je i dan danas čitana i zbog koje je i dobio ime Jovan Lestvičnik.

U ovoj knjizi se opisuje metod uznošenja duše Bogu kao uz neku lestvicu.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:18
KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image