• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NULA IZGOVORA ZA NULA EMISIJA

Izvor Promo

ProCredit Banka je duže od decenije na ESG putu.

 NULA IZGOVORA ZA NULA EMISIJA Izvor: Promo

Duže od decenije na zelenom putu

Prvi koraci načinjeni su 2012. godine. Tada smo definisali prve procedure koje se tiču zaštite životne sredine u našoj delatnosti, a etički kodeks ponašanja definisali smo još 2006. Od tih prvih procedura mi kontinuirano radimo na implementaciji onoga što danas zovemo ESG strategija.

Naši uticaji su kvantifikovani i pratimo ih u svakom momentu i na internom nivou (analiziramo naše aktivnosti, potrošnju resursa, dobavljače sa kojima radimo), ali i na eksternom nivou – kroz standarde koji se odnose na kreditiranje klijenata. Ti standardi su visoko senzitivni, razvijaju se godinama i prate potrebe svih tržišta na kojima posluju sve Banke iz ProCredit Grupe.

Na nivou ProCredit Banke Srbija udeo zelenog portfolija u total kreditnom portfoliju je 16%, dok je na nivou ProCredit Grupe udeo green portfolija u 2022. godini iznosio čak 20.2%.

Nula izgovora za nula emisija

Kod nas je 2023. bila ključna godina za koju smo postavili ambiciozne ciljeve –da na nivou Grupe postanemo karbon neutralni. Nakon puštanja u rad naše nove ProEnergy solarne elektrane, koja će uštedeti 3.000 tona CO2, naš cilj je ostvaren: ProCredit je danas karbon neutralna Banka!
Godine 2023. međunarodna inicijativa SBTi, za održive ciljeve zasnovane na nauci, zvanično je potvrdila kratkoročne ciljeve ProCredit Holdinga, koji se tiču smanjenja emisija, kao naučno zasnovane i u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom. Time smo sebi zadali cilj da ne budemo samo karbon neutralni, već smo postavili targete do 2030. godine sa krajnjim ciljem da budemo u potpunosti Net-neutralni do 2050. godine.

Izvor: Promo

Kako ProCredit Bank Srbija čuva planetu

• Od 2016. godine ProCredit Banka Srbija sertifikovana je svetski priznatim ISO 14001 sertifikatom (jedina smo banka na tržištu koja poseduje standard upravljanja zaštitom životne sredine).
• Na krovu Banke, kao i na fasadi, nalazi se solarna elektrana ukupnog kapaciteta 40kW, dok se ispred ulaza nalazi solarni punjač za električna vozila kapaciteta 5 kW. Te dve elektrane proizvode ukupno 46.800 kWh, što ostvaruje velike uštede u emisijama CO2 i pokriva trećinu utrošene električne energije. Tokom 2024. instaliraćemo još jednu elektranu na krovu naše filijale u Nišu, čime takođe dokazujemo našu posvećenost energetskoj tranziciji.
• Od 2018. godine Banka kupuje 100% električnu energiju sa garancijom porekla, iz obnovljivih izvora energije.
• Naš vozni park čine 100% električna ili hibridna niskoemisiona vozila, imamo ih ukupno 44.
• U Srbiji smo postavili mrežu od preko 40 punjača za električna vozila, koju građani mogu da koriste potpuno besplatno.
• U 2022. godini reciklirali smo 1.128 kg elektronskog i električnog otpada u našoj Banci u Srbiji. Podstičemo i naše zaposlene da ovu praksu prenesu na svoja domaćinstva.
• U istoj godini je reciklirano i 720 kg papirnog resursa. Od 2018. godine imamo sertifikovane elektronske potpise za zaposlene, te smo ostvarili značajne uštede u potrošnji papira koji sada koristimo samo u opsegu zakonskih obaveza.
• Od 2019. godine u Banci se ne koristi jednokratna plastika već samo višekratni materijali, što je takođe reflektovano i na strategiju kreditiranja – ne kreditiraju se klijenti koji se bave proizvodnjom jednokratne plastike.
• Interne akcije radi podizanja svesti među zaposlenima – Mesečni newsletter koji se šalje svim zaposlenima, posebne akcije usmerene ka smanjenju potrošnje resursa, ali i različitih predmeta (Garage sale), ProCredit Talks sa posebnim temama usmeren ka jačanju svesti zaposlenih o mnogim održivim temama itd.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image