Ustavni sud nenadležan za navijačke grupe? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Ustavni sud nenadležan za navijačke grupe?

Ustavni sud Srbije proglasio se danas nenadležnim da odlučuje o zabrani ekstremnih navijačkih podgrupa, što je tražio Republički javni tužilac.

Ustavni sud Srbije (USS) danas je odbacio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je taj sud nadležan da odlučuje o zabrani registrovanih i neregistrovanih udruženja i podgrupa, a u vezi sa zahtevom Republičkog javnog tužioca da se zabrani rad 15 ekstremnih navijačkih podgrupa.

Odbacivanjem tog zaključka odloženo je razmatranje tog zahteva Republičkog javnog tužioca, a kako je novinarima rečeno u USS, sudija izvestilac nakon zaključka suda treba da predloži dalje postupanje.

Ustavni sud je, nakon višečasovne rasprave, odbacio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je ovaj organ nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

Na današnjoj sednici Ustavnog suda glavna tačka sporenja bila je da li je Sud nadležan da raspravlja o zabrani neregistrovanih udruženja, kao što je slučaj sa 15 ekstremnih navijačkih podgupa čiju je zabranu zatražio Republički javni tužilac.

Sudija izvestilac rekao je da te navijačke podgupe nisu registrovane u Agenciji za privredne registre.

U svom zaključku, sudija izvestilac Dragiša Slijepčević je naveo da je Ustavni sud nadležan da odlučuje o zabrani rada registrovanog, ali i neregistrovanog udruženja osnovanog u skladu sa zakonom, kao i delova udruženja bez statusa pravnog lica u okviru registrovanog udruženja.

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje", navodi se u zaključku sudije izvestioca.

On je podsetio i na mogućnost da neregistrovana udruženja deluju tajno.

"Međutim, da li su 'udruženja' čiju je zabranu predložio republički javni tužilac tajno osnovana mimo uslova propisanih zakonom, u konkretnom slučaju ne može se utvrditi iz dostavljene dokumentacije, zato smatram da se do odgovora na ovo faktičko pitanje može doći jedino na javnoj raspravi", ocenio je Slijepčević.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić ukazala je da to što taj sud još nije doneo odluku o zabrani navijačkih podgrupa ne sprečava ostale državne organe da reaguju.

Nenadić je podsetila da u zahtevu za zabranu ovih grupa tužilac navodi da je reč o kriminalnim strukturama.

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", kazala je Nenadić.

Ona je upitala da li je prethodno izostalo delovanje ostalih organa pa se sada traži da Ustavni sud zabrani delovanje ovih grupa, čije je delovanje, i prema njenoj oceni, nesporno kriminalno.

Republičko javno tužilaštvo ocenilo je da navodi Ustavnog suda predstavljaju "igru reči" iz kojih proizilazi da je Ustavni sud nenadležan u tom predmetu.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da iz toga što predlog tužilaštva za zabranu 15 navijačkih podgrupa danas nije dobio potrebnu većinu za raspravu, proizilazi da je Ustavni sud nenadležan.

"Odluka navodi na sumnju da je u pitanju odugovlačenje postupka na šta ukazuje činjenica da posle 14 meseci, Ustavni sud još uvek razmatra da li je nadležan ili ne u tom predmetu", navodi se u saopštenju.

Po oceni Tužilaštva, za očekivati je bilo da posle tako dugog perioda, Ustavni sud donese odluku.

"Republičko javno tužilaštvo zauzima stav da je Ustavni sud nadležan s obzirom da su navedene grupe koje su pobrojane u inicijativi registrovane i da je njihovim delovanjem ugrožavan ustavni poredak i bezbednost Srbije", ističe se u saopštenju.

Inicijativu za zabranu navijačkih podgrupa podneo je bivši republički tužilac Slobodan Radovanović, 16. oktobra 2009. godine.

Reč je o grupama "Ultra boys", "Belgrade boys", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci - Padinska skela", "Anti Romi", "South family", "Head hunters", Irriducibili-nbg", "Shadows", "Extreme boys", "Čuvari časti", "Brain damage" i "United Force 1987".

U predlogu se navodi da je zabrana tih podgrupa predložena zbog delovanja koje je usmereno na "nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih manjinskih i ljudskih prava, kao i izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje".

Na osnovu prikupljenog materijala i dokaza do kojih je došlo Tužilaštvo, te podgrupe su okvalifikovane kao ekstremne i kao one koje izazivaju nasilje i nered na sportskim terenima.

Kao vođe grupa označeni su Marko Vučković, Velibor Dunjić, Vladimir Šavija, Nikola Dedović, Dragan Ćurčić, Predrag Simić, Alen Kostić, Branisalv Penčić, Žarko Vidaković, Goran Klještan, Ljubiša Stević, Aleksandar Vasić, Dragan Đurđević i Dragan Supurović.

(Beta)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU