Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode kao i najavu zbog lokalnih pljuskova sa grmljavinom. 

Objavljeno upozorenje se odnosi na period od 19. do 21. maja.

"U poslednjoj dekadi maja topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovljavaće česte pljuskove sa grmljavinom, lokalno praćene gradom i olujnim vetrom. Večeras (19. maja) se očekuju potencijalno jači grmljavinski oblaci sa gradom, a u toku noći ka ponedeljku (19/20. maj) lokalno i veća količina padavina (20 - 40 mm), naročito u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji. Najmanja verovatnoća za pojavu nepogoda biće na severozapadu Srbije", objavljeno je. 

RHMZ (2).jpg
RHMZ / screenshot 

Najava se odnosi na jug zlatiborskog i moravičkog okruga i na snazi je do 20 časova i 32 minuta. 

"Na jugu zlatiborskog i moravičkog okruga osmatraju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Istovremeno oblačnost iz Bosne će do 20.30 časova zahvatiti Podrinje, a pljuskovi sa grmljavinom na ovom području lokalno će biti praćeni gradom i jakim vetrom", objašnjeno je na sajtu RHMZ-a. 

Screenshot 2024-05-19 201133 copy.jpg
RHMZ / screenshot 

Na snazi su i dva meteo alarma, žuti i naranžasti. Žuti meteo alarm je na snazi u Bačkoj, Banatu, Beogradu i istočnoj Srbiji zbog grmljavine i kiše. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se. 

Naranžasti meteo alarm je na snazi u ostalim delovima Srbije zbog kiše i grmljavine. 

RHMZ (1).jpg
RHMZ / screenshot 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija PRAVO PROLEĆE TEK STIŽE! Meteorolog Todorović otkrio kakvo nas vreme očekuje narednih dana, a za početak aprila najavio LEPE VESTI

(MONDO/I.V.)