• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVOM DELU SRBIJE UZGAJA SE RETKA VRSTA GOVEDA! Njihov sir i meso koštaju papreno, ipak postoji jedan problem

Autor Aleksandra Virijević

Vojvodia je već dve dencenije područje na kom se uzgaja ova retka sorta goveda - vodeni bivol.

 U Vojvodini se već dve dencenije uzgaja vrsta goveda pod nazivom vodeni bivol Izvor: YOUTUBE / AgroTV / Printscreen

Negde na pola puta između Zrenjanina i Inđije nalazi se selo Knićanin, a u njegovam atarima farma životinja nesvakidašnjih za ovo područje - vodenih bivola. Iako biste možda pomilili da su ove životinje adaptirane samo za azijsko ili afričko područje, one se veoma uspešno uzgajaju i u Srbiji, tačnije u Vojvodini, na ušću Begeja u Tisu. U pitanju je imanje vodenih bivola od gotovo 30 hektara, sa dosta pašnjaka i jezerom. Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećoj i najpopularnijoj manifestaciji te vrste u Srbiji, prisustvovali su i Borislav Vuletin, koji sa svojim prijateljem i vlasnikom farme, Živicom Matićem, već skoro dve decenije uzgaja ovu autohtonu sortu goveda.

Prema njegovim rečima, sve je počelo kada je porodica Matić počela da otkupljuje parcele u tom području koje su bile pod rastinjem koje je trebalo očistiti. Za to su pronašli prorodnu mehanizaciju, vodene bivole.

"Sve je počelo od dve ženke, pustio ih je da vidi kako se snalaze, a kasnije nabavio i mužjaka. Na imanju se sada nalazi oko 200 grla, životinje su slobodne, same se tele i prilično su samostalne. Uživaju one, uživamo mi. Jedini problem je prostor, 30 hektara je nedovoljno za ovoliki broj grla, jer one brste redom, pasu travu, lišće, žbunje a toga im brzo ponestane", započinje priču Vuletin.

Izvor: YOUTUBE / AgroTV / Printscreen

Bivoli imaju puno lojnih, a malo znojnih žlezda na koži i boravak u vodi (kupanje u vodi i blatu) omogućava da se rastvore masne naslage na koži, da regulišu telesnu temperaturu tokom leta i da se očiste od spoljnih parazita, objašnjava on. Prema njegovim rečima, životinja bira sama šta će da jede, te da je to najbolje za nju, ali da u ovakvim situacijama ne postoji izbor, već se hrana dobija preko prioritetnog zakupa zemljišta, najčešće detelina. Karakteristično za ovu vrstu je da im je potrebna voda, ali ne isključivo za piće već i za kupanje. Vodeni bivoli nemaju znojne žlezde i moraju često da se kvase kako bi se rashladile, objašnjava.

Mleko vodenih bivola je bogato mastima i proteinima, što ga čini idealnim za proizvodnju sira poput mocarele. Mocarela od bivoljeg mleka (Mozzarella di Bufala) je posebno cenjena zbog svoje kremaste teksture i intenzivnog ukusa. Porodica Matić se odlučila za prodaju svežeg mesa i proizvodnju suhomesnatih delikatesa. Prave ih od najkvalitetnijeg mesa od muških junaca starosti od 2 do 3 godine, zbog toga drže na otvorenom, u sistemu krava-tele, kako bi telad što bolje napredovala.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:27
SRPSKI EKSPERTI RADE NA REŠENJU: Da li ste znali da farme krava utiču na globalno zagrevanje u ovolikom procentu?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(BizLife/Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mršo

Nekako mi nikako vaša geografija nema logike... Knićanin je kod Titela, ako se nije otiusnuo u svet. Bolje da ste stavili između Čuruga i Brestača, bilo bi logike

Mitesha

Greska !!! Cele teritorija Srbije je uzgaivacnica retkih vrsta goveda!

Ameša

@Mitesha Hahahhaha brutalnooo!!!

special image