Otac Predrag Popović je dao odgovor na pitanje da li krštenje deteta treba da se obavi kada napuni parni ili neparni broj godina. To pitanje je mučilo Srbe, a sada je svaka nedoumica rešena. "Sad recimo dođu kod mene i kažu da hoće da krste dete, ali tek za godinu dana. 'A što ne krstite sad?', pitao sam, a rekli su mi: 'Zato što je parna godina'", počeo je priču Otac Predrag Popović.

Otac je zatim pokušao da razjasni zašto mu često postavljaju to pitanje i kakav on odgovor daje na to. "Pa kakve veze ima parna ili neparna godina. Kažu mi oni: 'Ne valja u parnu godinu da krstiš dete'. Verovatno povezuju da se parni broj sveća nosi u crkvu za pokojnika. Isto se tako nosi i paran broj cvetova na groblje, a neparni broj cveća nosiš kada nekome pokloniš, na primer devojci. Nećeš devojci pokloniti sve ruže, to se na groblje nosi, moraš da pokloniš onda tri ruže. Sad ti ako si imao para za dve ruže, tu jednu baci ili daj nekoj drugoj devojci, a pazi da te ova prva ne vidi", rekao je otac Predrag, pa dodao:

"Ja sad njima kažem za krštenje da se gospod Isus Hristos krstio kada je imao 30 godina, jer kod Jevreja se tada smatralo, da je to punoletstvo, što donekle jeste logično. Ako mene pitate i ja bih tad svima dao da slave punoletstvo sa 30. Ti kad imaš trideset godina ti si taman završio škole, počeo da radiš, oženio se, ili si se udala, dobila malu decu, e onda ti imaš pravo da sedneš sa starijima za sto, imaš pravo da budeš slušan. Do tad, nemaš ti pojma. I gospod tad počinje svoju misiju, sa trideset godina, a mi kažemo da se ne valja.Mi smo hrišćani veći nego Hristos, on nema pojma. Ja kažem bre, ženo, on je Bog. Pa ti sigurno ne znaš više nego bog. Je l' se on krstio u tridesetoj godini i to je parna godina. I kaže ona meni: 'I kako je proš'o? Njega su beše ubili'. Ja onda kažem njoj, ma da, nije bog znao, trebalo je da pita nas, mi bismo mu rekli da ne može. Da mora da se krsti u 29. godini ili u 31. godini i onda on ne bi bio razapet. A onda ništa ne bi bilo ni od vaskrsenja ni od spasenja", ispričao je Otac Predrag Popović pre izvesnog vremena na svom Jutjub kanalu.

BONUS VIDEO:

Krštenje unuke Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša Kurir

 (MOND/J.D.)