Kriminal "inkasirao" 250 miliona evra | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Kriminal "inkasirao" 250 miliona evra

Primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom omogućila je da se kriminalcima u proteklom periodu zapleni nelegalna korist u vrednosti od oko 250 miliona evra.

Ukazujući da je Zakon tokom 2010. godine doživeo svoju punu primenu, državni sekretar Slobodan Homen je istakao da je on ključan kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i izrazio očekivanje da će naredne godine biti zaplenjeno još najmanje100 miliona evra vrednosti nelegalne imovine.

"Pokazalo se kao tačno ono što smo znali, a to je da nije dovoljno nekoga osuditi na zatvorsku kaznu nego da treba zadati udarac pravo u ono zbog čega i nastaje kriminal, a to je pribavljanje protivpravne imovinske koristi", naglasio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, do sada je najviše imovine zaplenjeno od osumnjičenih za distribuciju droge i osoba podložnih korupciji, ali i onih koji su se bavili drugim oblicima kriminala.

Prema podacima Ministarstva pravde do sada je, što privremeno što trajno, oduzeto 23 kuće, 57 stanova, 11 lokala, 10 garaža, 16 privrednih društava, četiri hotela, pet restorana, jedan bife, dve trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj, jedna autobuska stanica, dva apartmana na Tari, kao i 49 hektara zemlje na Zlatiboru, rekao je Homen.

Površina zaplenjenih objekata, prema Homenovim rečima, iznosi oko 7.000 kvadratnih metara, a rentiranjem objekata se mesečno ubira prosečno 15.000 evra.

Samo od odbeglog vođe kriminalne grupe optužene za međunarodni šverc Darka Šarića, kao i njegovih saradnika i rođaka oduzeto je devet kuća, 13 stanova, tri garaže, jedan poslovni prostor, zatim privredna društva "Putnik ad", "Palić ad", "i "Vojvodina Ad" u okviru kojih posluje više hotela, restorana i odmarališta, kao i preduzeća "Jedinstvo gajdobra", "Municipijum Doo" i "Mitrosrem", rekao je Homen.

On je dodao je da je od Šarića oduzeto i 6.000 hektara oranica u Vojvodini, a da se očekuje oduzimanje još oko 10.000.

Državni sekretar je ukazao da Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom preko računa Narodne banke Srbije raspolaže i sa 1,78 miliona dinara i 726.234 evra, a od toga je više od pola miliona evra zaplenjeno samo od jednog Šarićevog saradnika Dragana Labudovića.

Takođe, do sada je oduzeto 90 automobila od kojih 72 potiču od takozvane sms mafije, dok je 18, uglavnom najskupljih džipova i limuzina zaplenjeno od Šarićeve i kriminalne grupe Darka Eleza.

Državni sekretar ističe da u 2010. godini "nismo samo oduzimali već smo i davali".

Tako je kuća Darka Eleza optuženog za trgovinu heroinom data na korišćenje opštini Zvezdara, dok je jedan objekat na Bežanijskoj kosi dat Republičkom zavodu za zdravlja za decu obolelu od karcinoma.

Gradu Beogradu ustupljen je privatni vrtić oduzet od saradnice Darka Šarića, dok je kuća Branislava Uskokovića na Vračaru preuređena u vrtić, a isto će biti učinjeno i sa kućom Milorada Ulemeka na Ceraku.

Data je pomoć telefonskom savetovalištu "Halo beba", a stalno se od zakupa zaplenjenih lokala finansiraju i narodne kuhinje.

Pomenuti automobili, podseća državni sekretar, dati su na korišćenje Jedinici za finansijske istrage MUP-a Tužiulaštvu za organizovani kriminal i drugim državnim organima.

Osim borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnih trgovaca drogom, Srbija je suočena i sa borbom protiv korupcije, koja je prema Homenovim rečima, suštinsko zlo u našem društvu.

"Možemo da gledamo i druge slučajeve za koje se sada vodi finansijska istraga, pre svega slučaj Karić, kome je deo imovine već oduzet kroz finansijsku istragu. Drugi značajniji deo zaplene se očekuje kroz finansijsku istragu koja je u toku", rekao je on.

Državni sekretar ukazuje da se kroz primenu Zakona o oduzimanju imovine pokazalo kako su kriminalci "prljav novac" ulagali uglavnom u privatizaciju preduzeća jer nije postojala jasna kontrola samog postupka privatizacije, ali i u kupovinu zemljišta.

Izuzev primene tog Zakona, koji je ostavio najupečatljivije rezultate, Ministarstvo pravde je pripremilo čitav set zakona koji bi trebalo da dovrše reformu pravosuđa.

“U pitanju su zakoni koji će s jedne strane približiti srpsko zakonodavstvo zakonodavstvu EU, a s druge strane biće u najboljem interesu građana radi bržih i efikasnijih postupaka“, rekao je Homen.

(Tanjug)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU