Slušaj vest

B kategorijom u autoškoli smatraju se motorna vozila čija masa nije veća od 3.500 kilograma i koja nemaju više od mesta za sedenje, ne računajući sedište vozača. Ova kategorija se najviše traži u autoškolama i uslovi za upis su da je kandidat napunio 16 godina i da ima ličnu kartu. Što se tiče cena, one nisu fiksne - u Srbiji se kreću od 70.000 pa do 90.000 dinara otprilike.

Država je 2012. godine propisala minimalnu cenu od 50.000 dinara i od tada ona nije menjana. Udruženja autoškola pokrenula su 2022. godine inicijativu da se poveća cena obuka zbog inflacije i povećanja cene energenata. Obuka je ranije, pre 2012, bila jeftinija i jednostavnija - cene su bile od 300 do 350 evra u proseku i bilo je potrebno da se nauče osnove iz teorije uz vožnju po gradu i time bi se stekla probna vozačka dozvola.

Danas je ceo proces duži, ozbiljniji i komplikovaniji. Kandidati moraju da prisustvuju na 40 časova teorije nakon čega stiču pravo da polažu teorijski test. On traje 45 minuta i potrebno je imati minimum 85 poena za prolaz i sastoji se od 41 pitanja koja nose jedan, dva i tri poena.

plaganje vožnje, vožnja, poligon (2).jpg
didesign021/Shutterstock 

Na časove teorije je obavezno dolaziti s obzirom da u učionicama postoje kamere i lokalna policijska stanica sve može da isprati putem interneta, a postoji i vanredna kontrola autoškola zbog koje škole mogu da ostanu bez licence ukoliko određeni kandidat nije prisutan a u dnevniku stoji da jeste. Ista nastavna jedinica održava se u prepodnevnim i popodnevnim časovima zbog čega je moguće menjati termin u skladu sa obavezama kandidata, samo je važno doći na tu lekciju tog dana da ne bi morali da čekate narednu grupu za tu oblast jer onda ne možete odmah na polaganje po završenoj teorijskoj obuci. Važno je napomenuti i da kandidat ne može u jednom danu da ima više od tri časa teorije koji traju po 45 minuta.

Kandidat dnevno može da ima maksimum tri časa teorije, jedan traje 45 minuta. Najkraći rok za koji obuka može da se završi jeste dva meseca. Nakon toga sledi praktična obuka koja se takođe sastoji od 40 časova.

plaganje vožnje, vožnja, poligon (3).jpg
New Africa/Shutterstock 

Kandidat na poligonu koji je ograničen i obezbeđen uči prvo osnove - kako se pali automobil, kako se kreće, dodaje gas i menja brzinu, kako se usporava i zaustavlja. Posle toga se ide u gradsku vožnju, ali van centra gde je najveća frekvencija saobraćaja. Kada instruktor proceni da je kandidat spreman za centar grada, časovi se odvijaju u saobraćaju gde kandidat vidi kako izgledaju realne svakodnevne situacije.

Kada kandidat položi teoriju, dobija uput za lekarski pregled koji je obavezan. Zatim, tokom trajanja praktične obuke, autoškola poziva kandidata na obuku prve pomoći koja je takođe obavezna i ona se plaća 4.000 dinara. Ta cifra se na kraju odbija od ukupne cene autoškole, a kada se završi sve, preostaje ispit čiji prvi pokušaj je besplatan, dok se svaki naredni plaća 5.000 dinara.

plaganje vožnje, vožnja, poligon (4).jpg
Anastasija Vujic/Shutterstock 

Na samom kraju dolazimo do praktičnog ispita. Prvo se odlazi na poligon koji se sastoji iz šest vežbi. To su:

  1. Kretanje i promena iz prve u drugu brzinu
  2. "Zmija" - vožnja unazad po linijama i prolazak kroz čunjeve uz povratak u početnu tačku
  3. Vožnja u prvoj brzini minimum 30 km/h
  4. Paralelno parkiranje
  5. "Vaga" - kandidat se vozilom popne na improvizovanu rampu na kojoj mora da se zaustavi da bi potom izveo "vagu", odnosno pokazao da ume da krene uzbrdo
  6. "Garaža" - parkiranje unazad

Ako kandidat položi poligon, kvalifikovao se za nastavak, odnosno vožnju u gradu. Vožnja po gradu traje oko 30 minuta u proseku i sa kandidatom u vozilu sede pripadnik MUP-a i instruktor iz autoškole. Oba ispitičava moraju da vas ocene da ste položili jer ukoliko samo jedan od njih dvojice smatra da ste položili, to se uzima kao da ste pali.

U gradu morate sami da donosite odluke koje ste prethodno provežbali na časovima sa svojim instruktorom. Ispitivači vam samo govore kuda vozite, a vi sami pazite na brzinu, pešake i ostale učesnike u saobraćaju. Postoje greške koje spadaju u ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju zbog kojih se ispit momentalno prekida i smatra se da ste pali, a to su:

  1. Prekoračenje brzine, naročito u zoni škole
  2. Nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu
  3. Prolazak kroz semafor na crveno
  4. Neustupanje prvenstva prolaza, odnosno oduzimanje prednosti drugom vozilu
  5. Nezaustavljanje na znak "STOP"

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija OD POČETKA GODINE 222 STRADALO U SAOBRAĆAJU, POGINULO 30 ODSTO VIŠE MLADIH! Užasni podaci sa naših puteva: OVO SU NAJČEŠĆI UZROCI

(MONDO/A.B.)